• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bezy » Pavlova z figami

Pavlova z figami

Aktualizacja: 13 lip, 2020 · Opublikowany: 10 wrz, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Pavlova z figami jest bardzo eleganckim tortem, przepięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia. Deser Pavlova jest prostym deserem, należy jednak pamiętać o solidnym ubiciu piany z białek. Białka to wraz z cukrem podstawia bezy! Piana powinna być błyszcząca i na tyle sztywna, żeby nie rozpływała się na boki, kiedy nałożycie tę bezową masę na papier do pieczenia. Drugą ważną sprawą, jest długie pieczenie, a właściwie powinnam napisać suszenie. Bezy suszymy w niskiej temperaturze, dzięki czemu beza zyskuje grubą, chrupiącą "skórkę", a przy tym jasny i piankowo-miękki środek. Wymagana temperatura piekarnika powinna być dość niska, a czas suszenia długi. Od czasu do czasu trzeba uchylać drzwi piekarnika, żeby pozbyć się pary. Jeśli beza zacznie zbyt mocno przyrumieniać się, to można przykryć ją folią aluminiową, to zapobiegnie przypieczeniu skórki.

pavlova z figami
Pavlova z figami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📋 Notatki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na bezę

  • 180 ml białek z 6 średnich jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 260 g drobnego cukru lub cukier puder
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 200 ml tłustej śmietany 30 lub 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii ziarenka z niej - opcjonalnie
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 5 sztuk fig można użyć innych owoców

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.
  • Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Kiedy białka są już bardzo dobrze ubite, dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każdej, ubicie całości zajmie nam kilkanaście minut. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po 15 minutach zmniejszyćtemperaturę do 110 st C, suszyć bezę przez około 90 minut, po tym czasie bez powinna z wierzchu mieć chrupiącą skórkę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, zmiksować, na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć.
  • Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.
  • Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem.

Krem przygotowałam ze śmietany i mascarpone. To najprostszy krem i jeden z najsmaczniejszych, ale oczywiście można użyć tylko bitej śmietany. Wiech przy tego typu deserach zawsze proponuję udekorować świeżymi owocami. Słodka beza i lekki krem potrzebuje przełamania, dodania świeżości. Dziś użyłam pięknych i przepysznych figi, zawsze doskonale sprawdzają się truskawki, maliny i borówki amerykańskie. Zapraszam i smacznego!

📋 Notatki

Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem i owocami do dnia następnego zmięknie i nie będzie już tak smaczna, jak zaraz po przygotowaniu.

  • Pavlova z mango
  • Wegańska Pavlova
  • Bezy wegańskie

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Pavlova z figami

Królewski tort bezowy Pavlova z figami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour 50 minutes
Całkowity czas 2 hours 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na bezę

  • 180 ml białek (z 6 średnich jaj w temperaturze pokojowej)
  • 1 szczypta soli
  • 260 g drobnego cukru (lub cukier puder)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 200 ml tłustej śmietany (30 lub 36%)
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii (ziarenka z niej - opcjonalnie)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 5 sztuk fig (można użyć innych owoców)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.
  • Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Kiedy białka są już bardzo dobrze ubite, dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każdej, ubicie całości zajmie nam kilkanaście minut. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C, suszyć bezę przez około 90 minut, po tym czasie bez powinna z wierzchu mieć chrupiącą skórkę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, zmiksować, na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć.
  • Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.
  • Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem i owocami do dnia następnego zmięknie i nie będzie już tak smaczna, jak zaraz po przygotowaniu.
pavlova z figami
pavlova z figami
« Ciasteczka z płatkami owsianymi
Kotleciki z dorsza »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aleksandra Jakubek napisał

    02 października, 2013 at 7:34 pm

    wygląda imponująco 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 października, 2013 at 8:40 pm

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    18 września, 2013 at 1:35 pm

    Wowww, mistrzostwo świata dla "oka i dla brzuszka"...!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 1:38 pm

      Dziękuje:) Pavliva ma w sobie coś królewskiego:) pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    10 września, 2013 at 3:06 pm

    Wspaniała w swej prostocie,jak zrobić taka beze,kiedy przepis nie jest wystarczający,bo wychodzi mi ciągnący ...? pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2013 at 10:32 pm

      Tort Pavlova piekłam po raz pierwszy i wyszedł super, gruba skórka i piankowy środek, tak jak napisałam we wpisie, bardzo ważne jest dokładnie ubicie białek z cukrem, jest to proces długi i nudny, niestety trzeba dosypywać po jednej łyżce cukru i ubijać, jedna łyżka cukru i znów ubijać....Druga ważna sprawa, to pieczenie ( suszenie ) na początku wyższa temperatura, a po chwili należy ją zmniejszyć i długo suszyć bezę. Istotne jest, aby po wyłączeniu piekarnika beza pozostała w nim do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Wcześniej piekłam torty bezowe, które składają się z cieńszych blatów i wydawałoby się, że będą łatwiejsze do przygotowania, ale za pierwszym razem blaty bezowe zupełnie mi nie wyszły. W środku były zbyt mocno klejące, a z wierzchu przypieczone, przy nakładaniu na papier rozlewały się... ale następnym razem przyłożyłam się do ubijania i wyszły już ok. Trzymam kciuki, że Tobie się też uda:))) Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
      • ladylaurabloq napisał

        11 września, 2013 at 11:59 am

        Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź,miłego dnia!.

        Odpowiedz
  4. Myszka napisał

    10 września, 2013 at 10:07 am

    przecudna! najładniejsza beza jaką widziałam !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2013 at 10:09 am

      Dziękuję:)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}