Drukuj
zupa grzybowa z chrzanem

Zupa grzybowa z chrzanem

Fantastyczne połączenie klasycznej zupy grzybowej z zupą chrzanową!

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword chrzan, grzyby
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 35 g suszonych grzybów
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka piertuszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łodyżka świeżego rozmarynu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • natka pietruszki
  • chrzan ze słoiczka do smaku
  • śmietana kokosowa lub owsiana do zabielenia-opcjonalnie
  • 2 łyżki mąki

Instrukcja

  1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie po około 30 minutach, następnie garnuszek z grzybami postawić na ogniu, gotować przez 20 minut, aż grzyby zmiękną. Ugotowane grzyby wyjąć z wody, w której się gotowały pokroić na małe kawałki, wody nie wylewać.

  2. Do dużego garnka wlać wywar warzywny, dodać pokrojone grzyby oraz wodę, w której się gotowały, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę dodać do gotującej się zupy, gotować około 20 minut.

  3. Cebulę drobno pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju do chwili, kiedy zacznie się robić złota wtedy należy dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku przyprawami.

  4. Do szklanki wlać odrobinę wody dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wlać do zupy, zagotować. Zupę zaprawić śmietaną i chrzanem do smaku.

  5. Nalać porcje zupy na talerz, posypać siekaną natką pietruszki, dodać ewentualnie dodatkową porcję chrzanu.

  6. Smacznego!

Notatki

W wersji "przy zwykłych dietach" można podać zupę z jajkiem na twardo, jedna sztuka na porcję wystarczy.