Fantastyczne połączenie klasycznej zupy grzybowej z zupą chrzanową!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
35gsuszonych grzybów
1sztukamarchewka
1sztukapiertuszka
1kawałekselera
1średniacebula
4sztukiziemniaki
1ząbekczosnku
olej
sól
pieprz
1sztukaliść laurowy
1łodyżkaświeżego rozmarynu
3ziarenkaziela angielskiego
2litrywywaru warzywnego
natka pietruszki
chrzanze słoiczka do smaku
śmietana kokosowa lub owsianado zabielenia-opcjonalnie
2łyżkimąki
Instrukcje
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie po około 30 minutach, następnie garnuszek z grzybami postawić na ogniu, gotować przez 20 minut, aż grzyby zmiękną. Ugotowane grzyby wyjąć z wody, w której się gotowały pokroić na małe kawałki, wody nie wylewać.
Do dużego garnka wlać wywar warzywny, dodać pokrojone grzyby oraz wodę, w której się gotowały, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę dodać do gotującej się zupy, gotować około 20 minut.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju do chwili, kiedy zacznie się robić złota wtedy należy dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku przyprawami.
Do szklanki wlać odrobinę wody dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wlać do zupy, zagotować. Zupę zaprawić śmietaną i chrzanem do smaku.