w przypadku jeśli mamy do wykorzystania mrożone białka, to do ciasta należy dodać 3-4 łyżki śmietany zamiast żółtek
Składniki na wkład owocowy
300gobranego rabarbaru
250gtruskawek
1szczyptacynamonu
2łyżkicukru trzcinowego
2 ½łyżkimąki ziemniaczanej
Składniki na bezę
4sztukibiałek
200gdrobnego cukru
1łyżkamąki ziemniaczanej
kilka łyżek dżemu truskawkowegomalinowego lub z czarnej porzeczki do posmarowania spodu ciasta
Instrukcje
Kruche ciasto
Przesiać mąki, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kostkę masło wymieszać przy pomocy miksera lub ręcznie, kiedy masło połączy się z mąką (powstanie kruszonka) dodać żółtka lub śmietanę, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, tak przygotowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Przygotowanie wkładu owocowego
Obrany rabarbar pokroić w 1 cm kawałki, truskawki umyć i odszypułkować, pokroić na cztery części, wymieszać w misce z cukrem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie bezy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, kiedy piana jest już dobrze ubita, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru miksujemy bezę przez 3 minuty, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników, beza powinna być błyszcząca i sztywna.
Piekarnik rozgrzać do 170-180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenie 23x33 cm.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wylepić/wyłożyć nim spód formy, ponakłuwać spód ciasta widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut do lekkiego przyrumienienia się ciasta.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować kilkoma łyżkami dżemu, wyłożyć przygotowane owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, na wierzch wyłożyć bezę, rozsmarować łyżką
Ciasto wstawić do piekarnika (170 st C) piec przez 20 minut, jeśli w tym czasie beza zacznie się mocniej rumienić należy wierzch przykryć folią aluminiową, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 60 st C i dosuszyć bezę przez 15-20, beza z wierzchu powinna mieć cienką chrupiącą skórkę, a pod spodem miękką piankę.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego!
Notatki
* W przypadku, kiedy mamy zamrożone białka pozostałe po innych wypiekach, wystarczy do ciasta kruchego dodać śmietanę zamiast żółtek, a do bezy wykorzystać 4 zamrożone białka. Oczywiście należy wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażalnika, aby zdążyły rozmrozić się.