Drukuj
krem z dyni

Krem z dyni

Pyszny krem z dyni 

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword dynia, śliwki
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 35 minutes
Porcje 6 Tutaj możesz zmienić ilość składników
Autor Anna

Składniki

  • 1300 g obranej dyni
  • 450 ml wody lub więcej to zależy jaką konsystencję będziecie chcieli uzyskać
  • 1 duża cebula
  • 1 sztuka gruszka
  • 4 duże śliwki węgierki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej-mielonej
  • 12 g świeżego imbiru można dać więcej jeśli lubicie jego smak
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • olej kokosowy do smażenia lub słonecznikowy
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • świeże zioła; bazylia mięta, kolendra, szałwia
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 sztuka ostrej papryczki chilli lub więcej, wedle uznania

Instrukcja

  1. Do dużego garnka włożyć pokrojoną na małe kawałki dynię, zalać ją 300 ml wody, przykryć pokrywką, gotować przez około 10-15 minut lub do miękkości.

  2. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, śliwki wypestkować pokroić na małe kawałki, gruszkę obrać pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tartce.

  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, powinna zmięknąć następnie dodać śliwki i gruszkę oraz imbir, całość smażyć do chwili ,kiedy śliwki i gruszka zrobią się bardzo miękkie, a następnie dodać do gotującej się dyni. Garnek z dynią zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.

  4. Garnek ponownie postawić na ogniu dodać pozostałą część wody oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień, dodać mleczko kokosowe w razie potrzeby doprawić większą ilością przypraw.

  5. Na suchej patelni uprażyć nasiona dyni, powinny popękać i zrobić się rumiane.

  6. Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.

  7. Na talerze nalać porcje kremu, posypać nasionami dyni, ziołami i papryczką chilli.

  8. Smacznego!