• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Krem z dyni

Krem z dyni

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 20 paź, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wyśmienity krem z dyni jest to idealna zupa na jesienne i chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i papryczka chilli zupa jest nie tylko zdrowa, ale też i mocno rozgrzewająca. Przyprawy użyte w tym przepisie są naturalnymi antybiotykami, które w okresie jesiennych przeziębień podreperują nasze cenne zdrowie. Do przepisu dodałam odrobinę jesiennych owoców, aby wzbogacić smak kremu. Smażone śliwki i gruszkami  dodały delikatnej słodyczy, co wspaniale połączyło  się z ostrością papryczki chilli.

Dodatkiem do zupy są prażone pestki dyni i duża ilość siekanych świeżych i aromatycznych  ziół. Zioła można dowolnie komponować, ja przygotowałam mieszankę składającą się z mięty, kolendry, szałwii i bazylii. Możecie pomiąć zieleninę, jeśli nie przepadacie za nią. Gęstość kremu regulujemy poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości wody. Przyprawy dodajcie do zupy w dwóch lub trzech porcjach, smakując za każdym razem. Smak to indywidualna sprawa i być może dla was będzie potrzebna mniejsza lub większa ich ilość. Życzę smacznego!

krem z dyni
Print Pin
Bądź pierwszy!

Krem z dyni

Pyszny krem z dyni 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1300 g obranej dyni
  • 450 ml wody (lub więcej to zależy jaką konsystencję będziecie chcieli uzyskać)
  • 1 duża cebula
  • 1 sztuka gruszka
  • 4 duże śliwki węgierki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej-mielonej
  • 12 g świeżego imbiru (można dać więcej jeśli lubicie jego smak)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • olej kokosowy (do smażenia lub słonecznikowy)
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • świeże zioła; bazylia (mięta, kolendra, szałwia)
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 1 sztuka ostrej papryczki chilli (lub więcej, wedle uznania)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużego garnka włożyć pokrojoną na małe kawałki dynię, zalać ją 300 ml wody, przykryć pokrywką, gotować przez około 10-15 minut lub do miękkości.
  • W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, śliwki wypestkować pokroić na małe kawałki, gruszkę obrać pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tartce.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, powinna zmięknąć następnie dodać śliwki i gruszkę oraz imbir, całość smażyć do chwili ,kiedy śliwki i gruszka zrobią się bardzo miękkie, a następnie dodać do gotującej się dyni. Garnek z dynią zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
  • Garnek ponownie postawić na ogniu dodać pozostałą część wody oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień, dodać mleczko kokosowe w razie potrzeby doprawić większą ilością przypraw.
  • Na suchej patelni uprażyć nasiona dyni, powinny popękać i zrobić się rumiane.
  • Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.
  • Na talerze nalać porcje kremu, posypać nasionami dyni, ziołami i papryczką chilli.
  • Smacznego!
krem z dyni
krem z dyni
« Sernik z figami
Chutney ze śliwek »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}