Drukuj
Chleb zytni na zakwasie z prazona cebula

Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword cebula
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 10 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na zaczyn

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 200 g wody
  • 500 g mąki żytniej typ 720

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 35 g prażonej cebulki
  • odrobina czarnuszki do posypania chleba opcjonalnie

Instrukcja

  1. Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.

  2. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe (zaczynając od wody), wymieszać mikserem z odpowiednią końcówką (typ hak)  lub łyżką, do połączenia się wszystkich produktów, ponownie przykryć folią i odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Przygotować formy do pieczenia ciasta ( ja użyłam dwóch keksówek o wymiarach 23 x 13 cm i 32 x 13 cm ) smarując olejem i wysypując je otrębami.

  4. Wyrośnięte ciasto przerobić krótko, a następnie rozdzielić do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  5. Nagrzać piekarnik do temperatury 210 st C.

  6. Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno, szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza 5 - 6 razy powinno wystarczyć. Natychmiast wstawić chleb.

  7. Chleb piec przez 1 godzinę, po 45 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremek na kratkę i wystudzić.

  8. Smacznego!

Notatki

Zaczyn na chleb najlepiej zrobić wieczorem, a następnego dnia wymieszać pozostałe składniki i upiec:) Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika można "pomalować" wodą, dzięki temu skórka będzie błyszcząca. Wystarczy do szklanki nalać wodę i pędzlem kilak razy pomalować wierzch gorącego chleba.