Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem gorącej kromki świeżego chleba. Prażona cebulka daje wspaniały, lekko słodkawy smak pieczywu. I musi tutaj być właśnie prażona cebulka, a nie surowa lub duszona! Prażoną cebulę możecie kupić lub przygotować sami, ważne, żeby była chrupiąca i słodka. Chleb ten jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu, ale nie jest pracochłonny. Wystarczy kilka chwil poświęcić na wymieszanie ciasta, a reszta w zasadzie zrobi się sama.
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami, suszonymi pomidorami, awokado i kiełkami. Pyszności, koniecznie spróbujcie.
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 300 g zakwasu żytniego
- 200 g wody
- 500 g mąki żytniej typ 720
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 35 g prażonej cebulki
- odrobina czarnuszki do posypania chleba opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe (zaczynając od wody), wymieszać mikserem z odpowiednią końcówką (typ hak) lub łyżką, do połączenia się wszystkich produktów, ponownie przykryć folią i odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotować formy do pieczenia ciasta ( ja użyłam dwóch keksówek o wymiarach 23 x 13 cm i 32 x 13 cm ) smarując olejem i wysypując je otrębami.
- Wyrośnięte ciasto przerobić krótko, a następnie rozdzielić do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 210 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno, szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza 5 - 6 razy powinno wystarczyć. Natychmiast wstawić chleb.
- Chleb piec przez 1 godzinę, po 45 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremek na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
Anna napisał
Więcej wody, ja dałam 3 szklanki zamiast 1
Anna napisał
O, to dużo więcej. I wyszedł dobry w konsystencji? Ciasto nie było zbyt lejące? Teraz jest mąka dość wilgotna więc trzeba trochę korygować ilości wody do mąki, ale 2 szklanki więcej do sporo, ale jeśli wyszedł i upiekł się jak należy, to super 🙂 Pozdrawiam serdeczne.
Anna napisał
No może 2,5,piekę już trzeci raz
Anna napisał
Wczoraj upiekłam, jest smaczny, pachnący, dałam tylko więcej wody do ciasta właściwego
Tusia napisał
Jakiej konsystencji ma być ciasto? Mi wychodzi bardzo gęste.
Anna napisał
Bardzo Cię przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale Twój komentarz wpadł do SPAMU 🙁
Jeśli chodzi o ciasto, to zaczyn jest dość gęsty, ale po 12 godzinach "pracy" rozrzedza się, po dodaniu kolejnych składników na ciasto właściwe znów staje się gęstsze, ale taka jest jego uroda. Mam nadzieję, że chleb po upieczeniu jest wilgotny i sprężysty no i oczywiście smaczny 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Nashelly napisał
Ubóstwiam takie zdrowie bochenki! A do tego prażona cebulka - niebo w gębie 😉
Anna napisał
Polecam, chlebek jest naprawdę wyborny:)