4łyżkiopcjonalnie można dodać siekane owoce kandyzowane np: skórka z pomarańczy, cytryny czy rodzynki
Dodatkowo
½szklankicukru pudrumoże odrobina więcej
3łyżkisoku z cytryny+ skórka starta z ½ cytryny
Instrukcje
Do rondelka włożyć pokrojone masło, rozpuścić, następnie dodać miód, połączyć i zestawić z ognia.
W misce umieścić mąkę, mielone migdały, owoce kandyzowane i przyprawy, dodać przestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzieklejące, ale nie dosypujcie więcej mąki.
Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut.
Piekarnikrozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią.
Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół.
Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie z całym papierem na kratkę i wystudzić. Kiedy pierniczki będą już zimne można przystąpić do lukrowania.
Do garnuszka wsypać około ½ szklanki cukru pudru dodać kilka kropel soku z cytryny, wymieszać, lukier powinien być gładki, lekko lejący to ułatwi rozprowadzanie go na pierniczkach.
Pomalować pierniczki lukrem przy użyciu pędzla, pozostawić do wyschnięcia. Gotowe pierniczki można zamknąć do puszki lub słoika po dwóch dniach będą miękkie i rozpływające się w ustach.
Notatki
Przygotowując lukier najpierw wsypcie do miseczki przesiany cukier, a następnie porcjami zacznijcie dodawać sok z cytryny. W ten sposób szybko uzyskacie odpowiednią konsystencję. Gotowe pierniczki, tak jak napisałam wcześniej najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nie będą obsychały. Zamykając pierniczki w puszce można przyspieszyć mięknięcie. Po włożeniu ciastek do puszki na wierzch pierniczków kładę połowę pomarańczy i zamykam puszkę. Po dwóch dniach pierniczki są takie jak powinny być, czyli miękkie i delikatne. W przypadku bardzo twardych i kruchych pierników można pozostawić pomarańczę lub jabłko na dłużej, ale nie zapomnijcie wymienić owoców po dwóch dniach. Ponieważ zamknięte owoce na dłużej zaczną się psuć, gnić i pleśnieć no i zniszczą naszą pracę i smakołyki. Pierniki pozostawione bez zamknięcia ( w warunkach Polskich ) stwardnieją :( no chyba, że będzie bardzo wilgotno w pomieszczeniu ;)