• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Lebkuchen-pierniczki

Lebkuchen-pierniczki

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 17 gru, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Znacie niemieckie pierniczki-Lebkuchen, jeśli nie to jest okazja, żeby je wypróbować! Przepis powinien się Wam spodobać, ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a smak obłędny. Pierniczki po dwóch dniach leżakowania są już miękkie i delikatne. Jak już wspomniałam smak lebkuchen jest obłędny bardzo intensywny i aromatyczny, a ciastka rozpływają się w ustach. Swój smak zawdzięczają oczywiście przyprawą korzennym, ale największą rolę ma tutaj miód. Pierniczki przygotowane są tylko na miodzie! Użyłam bardzo smacznego i aromatycznego miodu lipowego, który niebywałe podkręcił ich smak.

Lukrowane pierniczki widziane z góry na czerwonym obrusie obok figurka Mikołaja.
Lebkuchen-pierniczki

Zapach, jaki wydobywa się podczas pieczenia z piekarnika, doprowadza do przepychanek w drzwiach kuchni. Towarzystwo czekające na pierniczki trzeba przepędzać ścierką, bo w przeciwnym razie pierniczki mogłyby zostać pożarte, zanim wystygną. Choć powiem szczerze, że warto poczekać, aż przestygną, zostaną polukrowane i spędzą przynajmniej dwa dni zamknięte w puszce. Po tym czasie miękną i stają się perfekcyjne! Polecam!

lebkuchen-pierniczki
Print Pin
5 z 3 głosów

Lebkuchen-pierniczki

Wspaniałe niemieckie pierniczki.
Autor Anna
Kuchnia Niemiecka
Rodzaj Desery
Porcji 40
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 42 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g miodu (ja dałam miód lipowy)
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (lub 2 łyżeczki imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 85 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ cytryny skórka otarta z niej
  • 4 łyżki opcjonalnie można dodać siekane owoce kandyzowane np: skórka z pomarańczy, cytryny czy rodzynki

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru (może odrobina więcej)
  • 3 łyżki soku z cytryny (+ skórka starta z ½ cytryny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do rondelka włożyć pokrojone masło, rozpuścić, następnie dodać miód, połączyć i zestawić z ognia.
  • W misce umieścić mąkę, mielone migdały, owoce kandyzowane i przyprawy, dodać przestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzie klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki.
  • Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią.
  • Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół.
  • Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie z całym papierem na kratkę i wystudzić. Kiedy pierniczki będą już zimne można przystąpić do lukrowania.
  • Do garnuszka wsypać około ½ szklanki cukru pudru dodać kilka kropel soku z cytryny, wymieszać, lukier powinien być gładki, lekko lejący to ułatwi rozprowadzanie go na pierniczkach.
  • Pomalować pierniczki lukrem przy użyciu pędzla, pozostawić do wyschnięcia. Gotowe pierniczki można zamknąć do puszki lub słoika po dwóch dniach będą miękkie i rozpływające się w ustach.

📋 Notatki

Przygotowując lukier najpierw wsypcie do miseczki przesiany cukier, a następnie porcjami zacznijcie dodawać sok z cytryny. W ten sposób szybko uzyskacie odpowiednią konsystencję.
Gotowe pierniczki, tak jak napisałam wcześniej najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nie będą obsychały. Zamykając pierniczki w puszce można przyspieszyć mięknięcie. Po włożeniu ciastek do puszki na wierzch pierniczków kładę połowę pomarańczy i zamykam puszkę. Po dwóch dniach pierniczki są takie jak powinny być, czyli miękkie i delikatne. W przypadku bardzo twardych i kruchych pierników można pozostawić pomarańczę lub jabłko na dłużej, ale nie zapomnijcie wymienić owoców po dwóch dniach. Ponieważ zamknięte owoce na dłużej zaczną się psuć, gnić i pleśnieć no i zniszczą naszą pracę i smakołyki. Pierniki pozostawione bez zamknięcia ( w warunkach Polskich ) stwardnieją 🙁 no chyba, że będzie bardzo wilgotno w pomieszczeniu 😉
Całe pudełko lukrowanych pierników.
Lebkuchen-pierniczki

Inspiracja

« Śledź po kaszubsku
Leśny mech »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    22 listopada, 2015 at 10:45 am

    Czy zamiast mąki pszennej, można użyć zwykłej bezglutenowej? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 listopada, 2015 at 4:38 pm

      Witaj Magdo, osobiście nigdy nie stosowałam do tego mąki bezglutenowej, możesz spróbować ... może na początek z połowy porcji, podziel się proszę efektami eksperymentu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Charlie napisał

    31 grudnia, 2014 at 12:46 pm

    5 stars
    Niestety już się skończyły ;( Były pyszne dzięki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 stycznia, 2015 at 8:42 am

      W takim razie trzeba upiec nową partię 😉 u mnie wczoraj zostały zjedzone ostatnie sztuki, ale znów je upieczemy 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Jarek napisał

    23 grudnia, 2014 at 11:57 pm

    5 stars
    Takie pierniczki to ja rozumiem. Akurat nadają się do świątecznej kawy 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 grudnia, 2014 at 1:18 pm

      O tak! jedne z najlepszych 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →