Daktyle drobno posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać alkoholem, odstawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, a w drugim składniki mokre, mleko i miód można delikatnie podgrzać. Wszystkie składniki połączyć mieszając łyżką lub mikserem, tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
Keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm wysmarować masłem obsypać tartą bułką lub mąką krupczatką albo migdałami, przelać do niej ciasto.
Ciasto pieczemy przez 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, jeśli będziecie używać termoobiegu zmniejszcie temperaturę o 10 st C, w razie zbyt mocnego przypiekania się wierzchu keksu można przykryć go folią spożywczą.
Po upieczeniu wystudzić ciasto, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty w folię spożywczą.