Drukuj
keks piernikowy

Keks piernikowy

Łatwy i bardzo smaczny keks piernikowy.

Rodzaj Desery
Kuchnia Szwedzka
Keyword bakalie
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość składników
Autor Anna

Składniki

  • 330 g mąki orkiszowej białej lub pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 275 g miodu dałam gryczany
  • 60 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g oleju kokosowego
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów laskowych

Instrukcja

  1. Daktyle drobno posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać alkoholem, odstawić na 10 minut.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  3. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, a w drugim składniki mokre, mleko i miód można delikatnie podgrzać. Wszystkie składniki połączyć mieszając łyżką lub mikserem, tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.

  4. Keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm wysmarować masłem obsypać tartą bułką lub mąką krupczatką albo migdałami, przelać do niej ciasto.

  5. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, jeśli będziecie używać termoobiegu zmniejszcie temperaturę o 10 st C, w razie zbyt mocnego przypiekania się wierzchu keksu można przykryć go folią spożywczą.

  6. Po upieczeniu wystudzić ciasto, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty w folię spożywczą.

  7. Smacznego!