• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierniki » Keks piernikowy

Keks piernikowy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 sty, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Miękki delikatnie lepki keks piernikowy w stylu skandynawskim. Keks piernikowy przygotowałam z dużą ilością imbiru i cynamonu to naprawdę wspaniałe ciasto na chłodne zimowe dni! W cieście znajdziecie mnóstwo orzechów, żurawiny, rodzynek i daktyli namoczonych w alkoholu. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto. Procedury przygotowania są podobne do przygotowania muffinek. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre, następnie łączymy je ze sobą, pieczemy i gotowe. Ciasto tak jak wspomniałam wcześniej, jest lepkie w środku, dzięki czemu zachowuje długo świeżość. Keks piernikowy będzie idealny na Boże Narodzenie, a przepis przyda się szczególnie tym, którzy zagapią się i zapomną o przygotowaniu piernika staropolskiego. Piernik polecam nie tylko na święta, on jest tak dobry, że można jeść go przez cały rok.

keks piernikowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Keks piernikowy

Łatwy i bardzo smaczny keks piernikowy.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 330 g mąki orkiszowej białej (lub pszennej tortowej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu mielonego
  • 275 g miodu (dałam gryczany)
  • 60 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g oleju kokosowego
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów laskowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Daktyle drobno posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać alkoholem, odstawić na 10 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, a w drugim składniki mokre, mleko i miód można delikatnie podgrzać. Wszystkie składniki połączyć mieszając łyżką lub mikserem, tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
  • Keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm wysmarować masłem obsypać tartą bułką lub mąką krupczatką albo migdałami, przelać do niej ciasto.
  • Ciasto pieczemy przez 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, jeśli będziecie używać termoobiegu zmniejszcie temperaturę o 10 st C, w razie zbyt mocnego przypiekania się wierzchu keksu można przykryć go folią spożywczą.
  • Po upieczeniu wystudzić ciasto, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty w folię spożywczą.
  • Smacznego!
keks piernikowy
keks piernikowy
« Pasztet do smarowania
Sałatka ze szpinakiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}