40gorzechów laskowych mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów ¼ szklanki
2łyżkitartej bułkiw wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki
Składniki na sos
2łyżkimasła orzechowego
1łyżkamiodu
2łyżkisosu sojowego
1łyżkazielonej natki kolendry lub pietruszki
6łyżekwody
odrobina skórki z cytryny i sok do smaku
suszone płatki chilli - opcjonalnie
Dodatkowo
2łyżkinasion mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
Instrukcje
Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować.
Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać, odsypać ¼ szklanki i odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na początek podsmażyć pieczarki do chwili zarumienienia i odparowania wody, którą puszczą pieczarki, następnie dodać posiekaną cebulę, marchew z tymiankiem i kuminem smażyć do zmięknięcia warzyw na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek po 30 sekundach zdjąć patelnię z ognia odrobinę przestudzić.
Ryż przełożyć od miski, dodać startą skórkę z cytryny, orzechy, warzywa z patelni, jajko, pastę tahini, sos sojowy, suche płatki drożdżowe i pozostałe przyprawy, całoś wymieszać najlepiej ręką, dość mocno rozgniatając masę na koniec dodać mąkę lub tatą bułkę i ponownie wymieszać.
Pozostałą cześć orzechów wsypać do głębokiego talerza dodać do niego 2 łyżki mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki, wymieszać.
Z masy nabierać łyżką porcję masy, formować pulpety wielkości dużych orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczyć w panierce, gotowe układać na desce do krojenia lub blacie.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety smażyć z każdej strony do zarumienienia się.
Sos
Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce. Po usmażeniu pulpety wyjmujemy na talerze, podajemy ciepłe z przygotowanym sosem i ulubioną surówką.