• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Pulpety wegetariańskie

Pulpety wegetariańskie

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 3 mar, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej. Pulpety wegetariańskie przygotowane są na bazie brązowego ryżu, pieczarek i prażonych orzechów. Niezbędnymi dodatkami są w tym przepisie są takie składnik jak. Skórka z cytryny, kumin, czosnek i kilka innych aromatycznych składników. Ryż do tej potrawy powinien być bardzo dobrze ugotowany. Niestety ryż jędrny lub niedogotowany nie będzie się kleił, a pulpety będą się rozpadać. Zamiast brązowego ryżu można użyć ryżu białego albo kaszy jęczmiennej lub jaglanej.

Do pulpetów proponuję podać sos orzechowo-miodowy odrobina tego sosu wystarczy, żeby podkreślić ich cudowny smak. Drugim sosem, który możecie przygotować, jest sos pomidorowo-winny wskazówki jak przygotować sos znajdziecie w przepisie na pulpety - najlepsze, choć szczerze mówiąc, teraz to pulpety wegetariańskie są najlepsze 🙂

pulpety wegetarianskie
Print Pin
5 z 2 głosów

Pulpety wegetariańskie

Pyszne pulpeciki 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 20
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g ciemnego ryżu
  • ½ średniej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnie jajko
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól (do smaku)
  • 2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie)
  • 40 g orzechów laskowych ( mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów ¼ szklanki)
  • 2 łyżki tartej bułki (w wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki)

Składniki na sos

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka zielonej natki kolendry lub pietruszki
  • 6 łyżek wody
  • odrobina skórki z cytryny i sok do smaku
  • suszone płatki chilli - opcjonalnie

Dodatkowo

  • 2 łyżki nasion mielonego słonecznika ( lub 2 łyżki tartej bułki)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować.
  • Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać, odsypać ¼ szklanki i odłożyć na bok.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na początek podsmażyć pieczarki do chwili zarumienienia i odparowania wody, którą puszczą pieczarki, następnie dodać posiekaną cebulę, marchew z tymiankiem i kuminem smażyć do zmięknięcia warzyw na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek po 30 sekundach zdjąć patelnię z ognia odrobinę przestudzić.
  • Ryż przełożyć od miski, dodać startą skórkę z cytryny, orzechy, warzywa z patelni, jajko, pastę tahini, sos sojowy, suche płatki drożdżowe i pozostałe przyprawy, całoś wymieszać najlepiej ręką, dość mocno rozgniatając masę na koniec dodać mąkę lub tatą bułkę i ponownie wymieszać.
  • Pozostałą cześć orzechów wsypać do głębokiego talerza dodać do niego 2 łyżki mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki, wymieszać.
  • Z masy nabierać łyżką porcję masy, formować pulpety wielkości dużych orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczyć w panierce, gotowe układać na desce do krojenia lub blacie.
  • Na patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety smażyć z każdej strony do zarumienienia się.

Sos

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce. Po usmażeniu pulpety wyjmujemy na talerze, podajemy ciepłe z przygotowanym sosem i ulubioną surówką.
  • Smacznego!
pulpety wegetarianskie
pulpety wegetarianskie
« Chleb razowy
Bułki cynamonowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}