3łyżkioleju kokosowegomożna zastąpić dobrej jakości oliwą z oliwek
1łyżeczkasuszonego tymianku
½łyżeczkisuszonego estragonu
Instrukcje
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju kokosowego wrzucić cebulę smażyć ją przez 3-4 minuty następnie dodać pieczarki smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając, pieczarki powinny mocno zarumienić się, a wtedy można dodać Porto (opcja dodatkowa) smażyć do odparowania płynu.
Do przyrumienionych pieczarek dodać posiekany czosnek zioła i posiekane orzechy, a po chwili dołożyć soczewicę oraz fasolę smażyć przez kilka minut, zdjąć z ognia i przełożyć do miski blendera/malaksera dodać olej kokosowy/oliwę zmiksować na gładką konsystencję doprawić do smaku przyprawami.
Pasztet przełożyć do słoiczków lub innych pojemników, które można przykryć lub zakręcić, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chcecie, aby w pasztecie pozostały niezmielone kawałeczki pieczarek, orzechów i cebuli, to najlepiej odłożyć dwie lub trzy łyżki wyżej wymienionych dodatków przed dodaniem na patelnię fasoli i soczewicy, a po zmiksowaniu na gładko pasztetu dodać do całości, wymieszać i doprawić od smaku.