• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasztet do smarowania

Pasztet do smarowania

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 7 sty, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś pasztet do smarowania, który do złudzenia przypomina Foie Gras z maleńką różnicą. Ten przepis jest w 100% wegetariański, a właściwie wegański. Przygotowany na bazie produktów roślinnych takich jak pieczarki, soczewica i biała fasola. Pasztet do smarowania jest błyskawiczny do przygotowania, ponieważ nie wymaga pieczenia tak jak poprzednie przepisy na pasztety roślinne. W tym przypadku wystarczy, że wszystkie składnik przesmażycie na patelni, a następnie zmiksujecie na gładką masę albo prawie gładką masę. Osobiście lubię, kiedy w pasztecie zostają niewielkie kawałeczki niezmiksowanych orzechów, pieczarek i cebuli, to sprawia, że smarowidło smakuje jeszcze lepiej 🙂 Koniecznie spróbujcie, zakochacie się w nim.

pasztet do smarowania
Print Pin
5 z 3 głosów

Pasztet do smarowania

Pyszny wegański pasztet do smarowania.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 średnie cebule (może być cebula czerwona i biała)
  • 180 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki Porto (opcjonalnie)
  • 120 g ugotowanej soczewicy (może być zielona lub brązowa można użyć z puszki)
  • 240 g ugotowanej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (rozgniecione)
  • czarny pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 g orzechów włoskich (lub laskowych drobno posiekanych)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić dobrej jakości oliwą z oliwek)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego estragonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju kokosowego wrzucić cebulę smażyć ją przez 3-4 minuty następnie dodać pieczarki smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając, pieczarki powinny mocno zarumienić się, a wtedy można dodać Porto (opcja dodatkowa) smażyć do odparowania płynu.
  • Do przyrumienionych pieczarek dodać posiekany czosnek zioła i posiekane orzechy, a po chwili dołożyć soczewicę oraz fasolę smażyć przez kilka minut, zdjąć z ognia i przełożyć do miski blendera/malaksera dodać olej kokosowy/oliwę zmiksować na gładką konsystencję doprawić do smaku przyprawami.
  • Pasztet przełożyć do słoiczków lub innych pojemników, które można przykryć lub zakręcić, przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcecie, aby w pasztecie pozostały niezmielone kawałeczki pieczarek, orzechów i cebuli, to najlepiej odłożyć dwie lub trzy łyżki wyżej wymienionych dodatków przed dodaniem na patelnię fasoli i soczewicy, a po zmiksowaniu na gładko pasztetu dodać do całości, wymieszać i doprawić od smaku.
pasztet do smarowania
pasztet do smarowania
« Shakshuka (Szakszuka)
Keks piernikowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}