2łyżkipasty Tahinilub więcej według własnego smaku
sok i skórka z około ½ cytryny
1szklankaciasno upakowanego szpinaku
bardzo zimna wodailość uzależniona od konsystencji jaką chcecie uzyskać
płatki papryczki chilli lub ostra papryka w proszku - do smaku
1łyżeczkamielonego kminku
sóldo smaku
Instrukcje
Ciecierzycę włożyć do miski blendera dodać ząbek czosnku, skórkę otartą z ½ cytryny, szpinak, pastę Tahini zmiksować na gładką masę dodając w międzyczasie wodę, wodę dodajemy porcjami w takiej ilości, aby uzyskać gęstą pastę.
Po uzyskaniu satysfakcjonującej faktury pasty możemy dodać przyprawy (do smaku) gotowy hummus przełożyć do miski, wierzch skropić oliwą, posypać odrobiną płatków chilli, orzechami lub prażonym sezamem.
Smacznego!
Notatki
Hummus przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.