• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Hummus zielony

Hummus zielony

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 29 Sty, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Hummus w ostatnich latach zyskał w naszym kraju ogromną popularność i bardzo dobrze, bo jest bardzo zdrowy i bardzo, bardzo smaczny, a przy tym łatwy do przygotowania! Hummus zielony zrobiłam z dodatkiem świeżego szpinaku i orzeźwiającej nuty cytrynowej, która bardzo przyjemnie skomponowała się z zielonymi listkami szpinaku. Hummus jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo łatwy do przygotowania, jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Ciecierzyca jest znakomitym źródłem białka, potasu, fosforu i wapnia, dzięki czemu pomaga w leczeniu nadciśnienia, obniża poziomo złego cholesterolu. Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny stawia ciecierzycę na pierwszym miejscu w diecie cukrzycowej, spożywanie dużej ilości ciecierzycy zmniejsza ryzyko zachorowania na tę najgroźniejszą chorobę cywilizacyjną.

Z czym podać hummus zielony? Można podać go ze wszystkim i do wszystkiego na przykład  do ryb, mięs, warzyw i różnego rodzaju pieczywa, wspaniale smakuje podany z chlebkiem typu pita, grzankami czy włoskimi grissini. Smacznego!

hummus zielony
Print Pin
5 from 1 vote

Hummus zielony

Hummus z dodatkiem szpinaku!
Autor Anna
Kuchnia International
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 240 g ciecierzycy z puszki lub wcześniej ugotowanej
  • 1 ząbek czosnku duży
  • 2 łyżki pasty Tahini lub więcej według własnego smaku
  • sok i skórka z około ½ cytryny
  • 1 szklanka ciasno upakowanego szpinaku
  • bardzo zimna woda ilość uzależniona od konsystencji jaką chcecie uzyskać
  • płatki papryczki chilli lub ostra papryka w proszku - do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól do smaku

🔪 Instrukcje

  • Ciecierzycę włożyć do miski blendera dodać ząbek czosnku, skórkę otartą z ½ cytryny, szpinak, pastę Tahini zmiksować na gładką masę dodając w międzyczasie wodę, wodę dodajemy porcjami w takiej ilości, aby uzyskać gęstą pastę.
  • Po uzyskaniu satysfakcjonującej faktury pasty możemy dodać przyprawy (do smaku) gotowy hummus przełożyć do miski, wierzch skropić oliwą, posypać odrobiną płatków chilli, orzechami lub prażonym sezamem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Hummus przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.
hummus zielony
hummus zielony
Poprzedni wpis « Blondies toffee
Kolejny wpis Muffiny bananowo czekoladowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia