1szklankadrobno posiekanych cukierków toffee lub krówek
1łyżkaekstraktu waniliowego
Dodatkowo
kilka łyżek masy toffee lub masy krówkowej z puszki
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.
W drugiej misce umieścić miękkie masło dodać cukier, ubić na puszystą masę dodać jajka, ekstrakt waniliowy, połączyć, ale nie miksować długo. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników, które mieszamy szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać 30 g wiórków kokosowych, 100 g orzechów włoskich oraz ¾ szklanki siekanych cukierków toffee lub krówek, całość wymieszać.
Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut, nie dłużej, aby go nie wysuszyć.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, a na jego wierzch rozsmarować warstwę masy toffee lub krówkowej, rozsypać orzechy, wiórki kokosowe oraz pozostałe krówki. Przed podaniem pokroić w kwadraty.
Smacznego!
Notatki
Ciasto po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.