• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Brownie » Blondies toffee

Blondies toffee

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 27 sty, 2016 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Blondies toffee jest ciastem spokrewnionym z brownie, ale znaczne różni się od mocno czekoladowego kuzyna. Blondies toffee w konsystencji przypomina połączenie ciasta kruchego z ciastem ucieranym z dużą ilością kremu toffee. Wierzch posypany mieszanką siekanych orzechów, wiórków kokosowych i cukierków toffee! Ważną sprawą jest, by nie piec ciasta zbyt długo, długie pieczenie spowoduje, że ciasto wysuszy się, a powinno zostać w środku odrobinę wilgotne.

Muszę przyznać, że ciasto smakuje najlepiej następnego dnia, przez noc mięknie i robi się delikatniejsze. Ciasto koniecznie przechowujcie w szczelnym pojemniku lub w formie do pieczenia owiniętej folią spożywczą. Ciasto przechowane w ten sposób zachowa dłużej świeżość. Koniecznie spróbujecie, bo ciasto jest bardzo smaczne i super łatwe!

blondies toffee
Print Pin
5 z 2 głosów

Blondies toffee

Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 210 g szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 140 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka drobno posiekanych cukierków toffee lub krówek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • kilka łyżek masy toffee lub masy krówkowej z puszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.
  • W drugiej misce umieścić miękkie masło dodać cukier, ubić na puszystą masę dodać jajka, ekstrakt waniliowy, połączyć, ale nie miksować długo. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników, które mieszamy szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać 30 g wiórków kokosowych, 100 g orzechów włoskich oraz ¾ szklanki siekanych cukierków toffee lub krówek, całość wymieszać.
  • Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut, nie dłużej, aby go nie wysuszyć.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, a na jego wierzch rozsmarować warstwę masy toffee lub krówkowej, rozsypać orzechy, wiórki kokosowe oraz pozostałe krówki. Przed podaniem pokroić w kwadraty.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
blondies toffee
blondies toffee
« Bagietka orkiszowa
Hummus zielony »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    28 stycznia, 2016 at 10:03 pm

    Blondyn tez da rade upichcic? A blondynka?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2016 at 12:31 am

      Krzych, a Ty blondyn jesteś? 😉 jasne, że da radę! Każdy da radę łysy, rudy i blondynka 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        29 stycznia, 2016 at 2:43 pm

        No nijak lusterko tych podejrzen nie potwierdza.

        Cos tam bredzi, zes piekny jak gwiazdy na niebie, nikt nie jest piekniejszy od Ciebie, ale o kolorze wlosow klamac nie chce.

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}