Drukuj
zupa jogurtowa

Zupa jogurtowa

Kremowa, gęsta bardzo pożywna zupa.

Rodzaj Obiady
Kuchnia Polish
Keyword jogutr naturalny, kasza gryczana
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 35 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 80 g kaszy pęczak lub białego ryżu
  • 280 g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka suszonej mięty - zgniecionej
  • 2 łyżki świeżej mięty - siekanej
  • 1 łyżka natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 duża cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • odrobina tartego parmezanu

Instrukcja

  1. Kaszę/ryż przepłukać pod bieżącą wodą, do garnka odmierzyć 1 i 1/2 litra wody, dodać przepłukaną kaszę/ryż, gotować aż będzie miękka.

  2. W czasie, kiedy kasza gotuje się, możemy podsmażyć cebulę. Cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i suszoną miętę, smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy cebula zmięknie.

  3. Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej kaszy, jeśli ilość wody, w której gotowała się kasza, zbyt mocno zredukowała się należy uzupełnić ją dolewając szklankę lub dwie.

  4. W misce wymieszać jogurt naturalny z żółtkiem, a następnie zahartować gorącym wywarem, gorący wywar dolewać porcjami do jogurtu jednocześnie energicznie mieszając, aby zapobiec rozwarstwieniu się jogurtu. Jogurt dolać do zupy szybko wymieszać, aby płyny połączyły się, zagotować ciągle mieszając i zaraz zdjąć z ognia, zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Nalać porcje zupy na talerz posypać siekaną zieleniną oraz odrobiną tartego parmezanu.

  6. Zupę podajemy gorącą.

  7. Smacznego!