• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa jogurtowa

Zupa jogurtowa

Aktualizacja: 19 mar, 2020 · Opublikowany: 18 sty, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa jogurtowa kojarzy mi się z Turcją pewnie dlatego, że to tam jadłam ją po raz pierwszy. Zupa jogurtowa to nie tylko Turcja, podobne zupy znajdziecie w wielu zakątkach świata. Będą one różniły się odrobinę dodatkami, ale generalnie opierają się na podobnej bazie, czyli jogurcie i ryżu. Warto spróbować, bo zupa jest bardzo smaczna, pożywna, orzeźwiająca i zupełnie inna w smaku niż dobrze nam znane polskie zupy.

Zupa jest lekko kwaśna z bardzo wyraźną nutą mięty. Gęsta zupa jogurtowa zazwyczaj przygotowywana jest z ryżem, ale można podać ją z różnego rodzaju kaszami. Dziś ugotowałam ją z pięknymi perełkami pęczaku. W wielu przepisach znajdziecie w składzie mąkę, która służy do zagęszczenia zupy, ja ją pominęłam, bo zupa zagęściła się dzięki kaszy, którą ugotowałam w tej samej wodzie, na której przygotowałam zupę. Dla mięsożerców zupę można przygotować na bazie rosołu drobiowego z kawałkami mięsa. Do przyprawienia używamy tylko soli i pieprzu. Odrobina świeżych ziół i szczypta parmezanu podkręciła smak zupy. Spróbujcie koniecznie!

zupa jogurtowa na białym talerzu
zupa jogurtowa
zupa jogurtowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa jogurtowa

Kremowa, gęsta bardzo pożywna zupa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,5 l wody
  • 80 g kaszy pęczak ( lub białego ryżu)
  • 280 g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka suszonej mięty - zgniecionej
  • 2 łyżki świeżej mięty - siekanej
  • 1 łyżka natki pietruszki (lub kolendry)
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 duża cebuli
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina tartego parmezanu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kaszę/ryż przepłukać pod bieżącą wodą, do garnka odmierzyć 1 i ½ litra wody, dodać przepłukaną kaszę/ryż, gotować aż będzie miękka.
  • W czasie, kiedy kasza gotuje się, możemy podsmażyć cebulę. Cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i suszoną miętę, smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy cebula zmięknie.
  • Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej kaszy, jeśli ilość wody, w której gotowała się kasza, zbyt mocno zredukowała się należy uzupełnić ją dolewając szklankę lub dwie.
  • W misce wymieszać jogurt naturalny z żółtkiem, a następnie zahartować gorącym wywarem, gorący wywar dolewać porcjami do jogurtu jednocześnie energicznie mieszając, aby zapobiec rozwarstwieniu się jogurtu. Jogurt dolać do zupy szybko wymieszać, aby płyny połączyły się, zagotować ciągle mieszając i zaraz zdjąć z ognia, zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Nalać porcje zupy na talerz posypać siekaną zieleniną oraz odrobiną tartego parmezanu.
  • Zupę podajemy gorącą.
  • Smacznego!
zupa jogurtowa
« Pierogi ze szpinakiem II
Pączki z czarną porzeczką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agatka18L napisał

    20 stycznia, 2016 at 12:27 pm

    Cudna zupa! Zrobiłam na Jogurcie Polskim Mlekovity która wkomponowała się wyśmienicie, polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 stycznia, 2016 at 1:09 pm

      Super, że Ci również smakuje 🙂 Ludzie na początku różnie reagują na jej smak, to chyba głównie z powodu miętowej nuty, ale po kilku łyżkach zaczynają rozkoszować się nią 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}