Drukuj
pierogi ze szpinakiem II

Pierogi ze szpinakiem II

Pierogi ze szpinakiem i rocottą, pyszne!

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword szpinak, wegetariańskie
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 10 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 30 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml gorącej wody może będzie potrzeba troszkę więcej
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g Ricotty Ricotty może być nawet 350g
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 3 łyżki łyżki drobno startego sera typu Parmezan
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek siekanego szczypiorku
  • tarty ser typu Parmezan do smaku

Instrukcja

  1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną dodać szczyptę soli, stopniowo dolewać gorącą wodę zagniatając ciasto ręką lub mikserem wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto wyrabiać do chwili uzyskania gładkiej, elastycznej powierzchni. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na około 30 minut.

  2. W czasie, kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz.

  3. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć ją przez kilka minut ciągle mieszając, powinna zmięknąć,następnie dodać przeciśnięty czosnek.

  4. Nie czekając, aż szpinak rozmrozi się dodać go na patelnię, jeśli jest to szpinak cały, a nie cięty należy przy pomocy noża przeciąć w kilku miejscach zamrożoną porcję szpinaku tym samym rozdrabniając go.

  5. Szpinak smażymy przez kilka minut ciągle mieszając do chwili odparowania nadmiaru płyny, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać i odstawić od przestygnięcia. Kiedy szpinak będzie już chłodny połączyć go z Ricottą, Parmezanem i szczypiorkiem w razie potrzeby doprawić jeszcze przyprawami.

  6. Z ciasta odcinać niewielkie kawałki, które należy rozwałkować na dość cienki placek, przy pomocy szklanki lub wycinaczki do pierogów wyciąć małe placuszki, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi ciasta, gotowe pierogi układać na podsypanym mąką blacie.

  7. W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju na wrzącą wodę wkładać porcjami pierogi, woda po włożeniu porcji pierogów przestanie wrzeć, ale po chwili znów zacznie, wtedy trzeba przykręcić ogień tak, aby woda gotowała się gotowała.

  8. Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  9. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz.

  10. Pierogi podajemy z klarowanym masłem, szczypiorkiem i odrobiną Parmezanu.

  11. Smacznego!