Drukuj

Gravlax II

Fantastyczny marynowany łosoś.

Rodzaj Ryby i owoce morza
Kuchnia Szwedzka
Keyword cytryna, łosoś
Przygotowanie 15 minutes
Razem 15 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g świeżego łososia ze skórą filet
  • 10 łyżek siekanego kopru
  • 3 łyżek grubej soli morskiej
  • 4 łyżek cukru trzcinowego
  • starta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 25 ml likieru Cointreau
  • 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach

Instrukcja

  1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.

  2. Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.

  3. Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.

  4. Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.

  5. Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.

  6. Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.

  7. Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.

  8. Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.

  9. Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.

  10. Smacznego!