Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.