• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×
Strona główna » Ryby i owoce morza » Gravlax II

Gravlax II

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 11 lis, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na gravlax poznaliście już przy okazji poprzedniego wpisu, ale postanowiłam zaproponować jeszcze jeden przepis. Dziś pyszny łosoś tym razem w odrobinie innej kompozycji smakowej. Nuta pomarańczy w połączeniu z czerwonymi burakami aromatem kopru i odrobiną likieru Cointreau to z pewnością niecodzienne połączenie. Niecodzienne połączenie ale zapewniam, że bardzo smaczne.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍽️ Z czym podać?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
Kawałki świeżego gravlaxu podane z koprem i cytryną.
Gravlax II

🥘 Składniki

  • 500 g świeżego łososia ze skórą filet
  • 10 łyżek siekanego kopru
  • 3 łyżek grubej soli morskiej
  • 4 łyżek cukru trzcinowego
  • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
  • 25 ml likieru Cointreau
  • 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach

🔪 Instrukcje

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
  • Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
  • Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
  • Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
  • Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
  • Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
  • Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
  • Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować łososia gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować go przed świętami, a z pewnością będzie to wspaniała przystawka do bożonarodzeniowych i Wielkanocnych potraw. Goście i domownicy lubiący ryby będą zachwyceni.

🍽️ Z czym podać?

Gravlax II można podać z chlebem, blinami, czy ziemniakami w mundurkach. Uzupełnieniem do gravlaxu będą różnego rodzaju sosy na bazie śmietany i majonezu. Ryba świetnie smakuje z kaparami, czy korniszonami, a cieniutkie płaty marynowanego łososia można wykorzystać do przygotowania terriny z twarożkiem. Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 4 głosów

Gravlax II

Fantastyczny marynowany łosoś.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Ryby i owoce morza
Porcji 1
Przygotowanie 15 minutes minutes
Całkowity czas 15 minutes minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g świeżego łososia ze skórą (filet)
  • 10 łyżek siekanego kopru
  • 3 łyżek grubej soli morskiej
  • 4 łyżek cukru trzcinowego
  • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
  • 25 ml likieru Cointreau
  • 1 duży burak (starty na tartce o dużych oczkach)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
  • Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
  • Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
  • Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
  • Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
  • Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
  • Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
  • Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.
  • Smacznego!
Piękne łososiowa-buraczene kawałki gravlaxu ułożone na desce, posypane zielonym koperkiem.
Gravlax II
« Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem
Bigos wegetariański »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    15 marca, 2021 at 6:54 pm

    5 stars
    Fantastyczny łosoś! Naturalny i domowy, najlepszy 🙂

    Odpowiedz
    • Sprawdzona Kuchnia napisał

      15 marca, 2021 at 6:58 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Irina @ wandercrush napisał

    21 listopada, 2013 at 8:52 am

    I've been meaning to try making gravlax for so long now! It's just such a stunning dish, and I never realised until now how festive it looks for the holidays. Thank you for the encouragement!

    Odpowiedz
    • Sprawdzona Kuchnia napisał

      21 listopada, 2013 at 8:54 pm

      I'm glad you like it and feel encouraged 🙂 You may also have a look at another version of

      Odpowiedz
  3. mopswkuchni napisał

    12 listopada, 2013 at 8:08 am

    Wspaniałe danie kuchni szwedzkiej! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 🙂

    Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    11 listopada, 2013 at 9:54 am

    Koniecznie wypróbuj! Jest obłędny 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka napisał

    11 listopada, 2013 at 9:51 am

    5 stars
    Zrobiłam w zeszłym roku na święta i niestety nie przypadł do gustu domownikom, musiałam cały wyrzucić. Ale sam przepis jest świetny:)

    Odpowiedz
    • Sprawdzona Kuchnia napisał

      11 listopada, 2013 at 10:03 am

      Szkoda 🙁 ale gust ( smak ), to sprawa indywidualna i nic na, to nie poradzimy. U mnie na szczęści łosoś wędzony na zimno jest lubiany, więc i gravlax też, a terrina z niego znika błyskawicznie 🙂 Pozdrawiam gorąco i dziękuję za docenienie przepisu 😉

      Odpowiedz
  6. Barbara Szczepańska napisał

    11 listopada, 2013 at 12:20 am

    już ślinka mi ocieka z języka

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • uszka z grzybami
    Uszka z grzybami
  • paczki
    Pączki
  • Pączki na piwie
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}