soku z cytrynytyle ile będzie potrzeba, aby uzyskać gęsty lukier
Instrukcje
Jeśli będziecie dodawać do babki rodzynki trzeba je wcześniej namoczyć w alkoholu. Masło rozpuścić i odstawić. W rondelku podgrzać mleko, powinno być letnie dodać drożdże, łyżkę mąki i odrobinę cukru, dokładnie rozmieszać, rozczyn odstawić na chwilę do spienienia.
Do miskimiksera przesiać mąkę, dodać cukry, sól, skórkę z cytryny, jajka, żółtka i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 6 minut na średnich obrotach, końcówką typy hak. Kiedy ciasto połączy się, można dodać masło i dalej wyrabiać, kiedy ciasto będzie gotowe, zacznie odchodzić od ścianek miksera, a jego powierzchnia będzie gładka i błyszcząca. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Formę na babkę (pojemność 2,5-3 litry) wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją górnej i dolnej grzałki. W garnuszku wymieszać składniki na lukier, odstawić do czasu upieczenia babki, lukier należy przykryć, aby nie zrobiła się na jego powierzchni skorupa.
Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki z pozostałym alkoholem oraz skórkę pomarańczową, ciasto wymieszać szpatułka, a następnie przełożyć porcjami do formy, wierzch przykryć folią spożywczą i dostawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby babka podrosła. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, a babka wyrosła można wstawić do niego ciasto. Przed wyjęciem ciasta sprawdzićpatyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczone.Po upieczeniu wyjąć babkę z formy na kratkę i polukrować. Babkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy pod przykryciem.