• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Babki » Baba Wielkanocna

Baba Wielkanocna

Aktualizacja: 15 kwi, 2019 · Opublikowany: 19 mar, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Słodkie przepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne, świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego ... coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować do niej polewę. Polewę z białej czekolady z dodatkiem śmietany 30% ze świeżą skórką pomarańczową, taka wersja również będzie cudowna! Wierzch można posypać dodatkową porcją kandyzowanej skórki.

baba wielkanocna
Baba wielkanocna

Jeśli zostanie Wam kawałek baby wielkanocnej i nie będzie już taka mięciutka i świeża jak na początku to nie wyrzucajcie jej. Można z takiego ciasta przygotować wspaniałe tosty deserowe. Wystarczy kawałki ciasta włożyć do tostera i solidnie przyrumienić, a następnie posmarować każdy kawałek masłem na wierzch położyć porcję karmelizowanych bananów, truskawkami, maliny wszystko delikatnie oprószyć cynamonem. Prawda, że brzmi smakowicie, zapewniam, że tak jest, próbowaliśmy i wszystkim bardzo smakowało. Oczywiście najlepsza jest świeża pachnąca baba drożdżowa taką, lubimy najbardziej, zapraszam!

baba wielkanocna
Print Pin
5 z 1 głosu

Baba Wielkanocna

Koniecznie trzeba zrobić na święta.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 20 g skórki kandyzowanej (opcjonalnie)
  • 20 g rodzynek (+ 5 łyżek nalewki cytrynowej )
  • skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo

  • 190 g cukru pudru
  • soku z cytryny (tyle ile będzie potrzeba, aby uzyskać gęsty lukier)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli będziecie dodawać do babki rodzynki trzeba je wcześniej namoczyć w alkoholu. Masło rozpuścić i odstawić. W rondelku podgrzać mleko, powinno być letnie dodać drożdże, łyżkę mąki i odrobinę cukru, dokładnie rozmieszać, rozczyn odstawić na chwilę do spienienia.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukry, sól, skórkę z cytryny, jajka, żółtka i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 6 minut na średnich obrotach, końcówką typy hak. Kiedy ciasto połączy się, można dodać masło i dalej wyrabiać, kiedy ciasto będzie gotowe, zacznie odchodzić od ścianek miksera, a jego powierzchnia będzie gładka i błyszcząca. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Formę na babkę (pojemność 2,5-3 litry) wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją górnej i dolnej grzałki. W garnuszku wymieszać składniki na lukier, odstawić do czasu upieczenia babki, lukier należy przykryć, aby nie zrobiła się na jego powierzchni skorupa.
  • Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki z pozostałym alkoholem oraz skórkę pomarańczową, ciasto wymieszać szpatułka, a następnie przełożyć porcjami do formy, wierzch przykryć folią spożywczą i dostawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby babka podrosła. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, a babka wyrosła można wstawić do niego ciasto. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczone.
    Po upieczeniu wyjąć babkę z formy na kratkę i polukrować. Babkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy pod przykryciem.
  • Smacznego!
  • baba wielkanocna
  • baba wielkanocna
« Mini babeczki śmietankowe
Babeczki mandarynkowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}