Drukuj
ryba z sosie chraimeh

Ryba w sosie chraimeh

Pyszna ryba w aromatycznym sosie.

Rodzaj Obiady
Kuchnia Izraelska
Keyword pomidory, ryba
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 800 g filetów z okonia nilowego lub steków z łososia, albo innej białej dużej ryby
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub pszennej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku grubo siekanych
  • 1 łyżka nasion kminku uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 duża pieprzu kajeńskiego
  • 1/3 łyżeczki łyżeczki cynamonu
  • 1 sztuka papryczka chilli grubo posiekana
  • 150 ml wody można dodać więcej wody lub soku pomidorowego dla zwiększenia ilości sosu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duża cytryna pokrojona na ćwiartki

Instrukcja

  1. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli użyjemy filetów rybnych, a nie steków, należy filety pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć rybę.

  3. Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oleju, smażyć filety na ostrym ogniu z dwóch stron do przyrumienienia panierki, usmażone kawałki ryby wyjąć na talerz, patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.

  4. W malakserze zmiksować czosnek, przyprawy, chilli z dodatkiem 4 łyżek oleju, powinna powstać gęsta papka, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie odrobinę więcej oleju.

  5. Patelnię postawić na ogniu, wlać pozostały olej, który należy dokładnie rozgrzać dodać przygotowaną pastę. Smażyć ciągle mieszając przez 30 sekund, należy uważać, aby przyprawy nie przypaliły się, dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować. Kiedy sos się już gotuje dodajemy cukier, sól i pieprz, doprawiamy do smaku.

  6. Włożyć rybę do gotującego się sosu, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  7. Zdjąć z ognia, przed podaniem zdjąć pokrywkę i troszkę przestudzić.

  8. Rybę podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny, polecam również kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.

  9. Smacznego!