• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Ryba w sosie chraimeh

Ryba w sosie chraimeh

Aktualizacja: 5 kw., 2020 · Opublikowany: 6 lis, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny raz zapraszam do Izraela. Tym razem będzie to ryba w sosie chraimeh. Jeśli lubicie wyraziste, aromatyczne i pikantne smaki, to właśnie to danie będzie dla Was. Kuchnia izraelska jest tyglem, w którym wymieszało się wiele smaków z wielu zakątków świata, spróbujmy dziś ryby w fantastycznym ostrym sosie.

Najlepsza ryba do tego dania to oczywiście świeża ryba, a tak zupełnie poważnie to najlepiej użyć steków z łososia, bo są ogólnodostępne. Mogą to być również filety z okonia nilowego lub tak jak w oryginalnej wersji, labraksa. Zasadniczo chodzi o to, aby ryba była raczej biała, duża i bez ości. Potrawę podajemy z pieczywem i to chyba najpopularniejszy dodatek do tego dania. Kawałki świeżej bagietki można moczyć w pysznym sosie, wybierając jego resztki do ostatniej kropli. Do dania można podać ryż lub kaszę oraz ulubioną surówkę będzie super smaczny i pożywny obiad. Gotując danie, spróbujcie stworzyć własną wersję dostosowaną do własnego podniebienia. Pamiętajcie, że proponowane ilości przypraw są orientacyjne i to Wy decydujecie o ich ilości. Oryginale danie jest pikantne!

ryba z sosie chraimeh
Print Pin
5 z 5 głosów

Ryba w sosie chraimeh

Pyszna ryba w aromatycznym sosie.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 800 g filetów z okonia nilowego (lub steków z łososia, albo innej białej dużej ryby)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku grubo siekanych
  • 1 łyżka nasion kminku (uprażonych na suchej patelni)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ½ łyżeczki kuminu
  • 1 duża pieprzu kajeńskiego
  • ⅓ łyżeczki łyżeczki cynamonu
  • 1 sztuka papryczka chilli (grubo posiekana)
  • 150 ml wody (można dodać więcej wody lub soku pomidorowego dla zwiększenia ilości sosu)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 duża cytryna ( pokrojona na ćwiartki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli użyjemy filetów rybnych, a nie steków, należy filety pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć rybę.
  • Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oleju, smażyć filety na ostrym ogniu z dwóch stron do przyrumienienia panierki, usmażone kawałki ryby wyjąć na talerz, patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  • W malakserze zmiksować czosnek, przyprawy, chilli z dodatkiem 4 łyżek oleju, powinna powstać gęsta papka, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie odrobinę więcej oleju.
  • Patelnię postawić na ogniu, wlać pozostały olej, który należy dokładnie rozgrzać dodać przygotowaną pastę. Smażyć ciągle mieszając przez 30 sekund, należy uważać, aby przyprawy nie przypaliły się, dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować. Kiedy sos się już gotuje dodajemy cukier, sól i pieprz, doprawiamy do smaku.
  • Włożyć rybę do gotującego się sosu, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, przed podaniem zdjąć pokrywkę i troszkę przestudzić.
  • Rybę podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny, polecam również kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.
  • Smacznego!
ryba z sosie chraimeh
ryba w sosie chraimeh

Inspiracja z książki "Jerozolima"

« Ciasto czekoladowo-bananowe
Ciasto pomarańczowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    07 listopada, 2015 at 4:43 pm

    5 stars
    Bardzo apetyczny przepis. Spróbuję na bank 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2015 at 5:01 pm

      Polecam, nam bardzo smakowało 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →