• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Ryba w sosie chraimeh

Ryba w sosie chraimeh

Aktualizacja: 5 kwi, 2020 · Opublikowany: 6 lis, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny raz zapraszam do Izraela. Tym razem będzie to ryba w sosie chraimeh. Jeśli lubicie wyraziste, aromatyczne i pikantne smaki, to właśnie to danie będzie dla Was. Kuchnia izraelska jest tyglem, w którym wymieszało się wiele smaków z wielu zakątków świata, spróbujmy dziś ryby w fantastycznym ostrym sosie.

Najlepsza ryba do tego dania to oczywiście świeża ryba, a tak zupełnie poważnie to najlepiej użyć steków z łososia, bo są ogólnodostępne. Mogą to być również filety z okonia nilowego lub tak jak w oryginalnej wersji, labraksa. Zasadniczo chodzi o to, aby ryba była raczej biała, duża i bez ości. Potrawę podajemy z pieczywem i to chyba najpopularniejszy dodatek do tego dania. Kawałki świeżej bagietki można moczyć w pysznym sosie, wybierając jego resztki do ostatniej kropli. Do dania można podać ryż lub kaszę oraz ulubioną surówkę będzie super smaczny i pożywny obiad. Gotując danie, spróbujcie stworzyć własną wersję dostosowaną do własnego podniebienia. Pamiętajcie, że proponowane ilości przypraw są orientacyjne i to Wy decydujecie o ich ilości. Oryginale danie jest pikantne!

ryba z sosie chraimeh
Print Pin
5 z 5 głosów

Ryba w sosie chraimeh

Pyszna ryba w aromatycznym sosie.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 800 g filetów z okonia nilowego (lub steków z łososia, albo innej białej dużej ryby)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku grubo siekanych
  • 1 łyżka nasion kminku (uprażonych na suchej patelni)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ½ łyżeczki kuminu
  • 1 duża pieprzu kajeńskiego
  • ⅓ łyżeczki łyżeczki cynamonu
  • 1 sztuka papryczka chilli (grubo posiekana)
  • 150 ml wody (można dodać więcej wody lub soku pomidorowego dla zwiększenia ilości sosu)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 duża cytryna ( pokrojona na ćwiartki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli użyjemy filetów rybnych, a nie steków, należy filety pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć rybę.
  • Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oleju, smażyć filety na ostrym ogniu z dwóch stron do przyrumienienia panierki, usmażone kawałki ryby wyjąć na talerz, patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  • W malakserze zmiksować czosnek, przyprawy, chilli z dodatkiem 4 łyżek oleju, powinna powstać gęsta papka, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie odrobinę więcej oleju.
  • Patelnię postawić na ogniu, wlać pozostały olej, który należy dokładnie rozgrzać dodać przygotowaną pastę. Smażyć ciągle mieszając przez 30 sekund, należy uważać, aby przyprawy nie przypaliły się, dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować. Kiedy sos się już gotuje dodajemy cukier, sól i pieprz, doprawiamy do smaku.
  • Włożyć rybę do gotującego się sosu, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, przed podaniem zdjąć pokrywkę i troszkę przestudzić.
  • Rybę podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny, polecam również kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.
  • Smacznego!
ryba z sosie chraimeh
ryba w sosie chraimeh

Inspiracja z książki "Jerozolima"

« Ciasto czekoladowo-bananowe
Ciasto pomarańczowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    07 listopada, 2015 at 4:43 pm

    5 stars
    Bardzo apetyczny przepis. Spróbuję na bank 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2015 at 5:01 pm

      Polecam, nam bardzo smakowało 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}