Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie, czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone filety, należy sprawdzać co jakiś czas stopień ich odsolenia - zmieńcie wodę 2-3 razy.
Cebulę przekroić na pół, a następnie w piórka. Pomidory z puszki zmiksować.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula zrobi się szklista dodać do niej cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz majeranek, kiedy cukier zacznie się karmelizować dodać przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory. Całość smażyć przez 5 kilka minut mieszają od czasu do czasu, na koniec dodać resztę oleju.
Doprawić przyprawami, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Filety śledziowe dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
Śledzie układać warstwami w słoiku lub zamykanym naczyniu przekładając przygotowanym sosem, zamknąć naczynie ze śledziami. Śledzie przechowywać w lodówce przez 2-3 dni przed podaniem, powinny przejść smakami.