• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 16 gru, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Śledź po kaszubsku na święta powinien być i to domowej roboty! Przepis jest prosty, więc grzechem byłoby niezrobienie ich własnoręcznie, a naprawdę warto, bo są wyjątkowe. W sklepie oczywiście można dostać smaczne śledzie, ale zróbcie je choć raz sami, a zobaczycie różnicę. Domowe są przede wszystkim świeżutkie, aromatyczne, a w smaku dokładnie takie, jakie mają być! To Wy przyprawiacie swoje potrawy, więc muszą być najlepsze 🙂 Przepisów na śledzie po kaszubsku jest wiele i różnią się od siebie odrobinę dodatkami, choć baza pozostaje ta sama. Bazą jest olej, cebula i przecier pomidorowy dodatki, jakie można znaleźć w przepisach to suszone śliwki i rodzynki. Dziś przygotowałam najprostsze śledzie po kaszubsku, bo bez dodatku suszonych śliwek i rodzynek, ale jeśli je lubicie, możecie oczywiście je dodać. Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach macerowania się w lodówce pod pomidorową pierzynką. Sos do śledzi z dzisiejszego przepisu można wykorzystać jako dodatek do smażonej ryby, należy tylko zmniejszyć ilość oleju do minimum. Smacznego!

Print Pin
5 z 1 głosu

Śledź po kaszubsku

Fantastyczny sos do śledzi.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 6
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 średnie cebule
  • 400 ml pomidorów z puszki (zmiksowane)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • sól (do smaku)
  • chilii - suszone może być w płatkach
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie, czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone filety, należy sprawdzać co jakiś czas stopień ich odsolenia - zmieńcie wodę 2-3 razy.
  • Cebulę przekroić na pół, a następnie w piórka. Pomidory z puszki zmiksować.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula zrobi się szklista dodać do niej cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz majeranek, kiedy cukier zacznie się karmelizować dodać przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory. Całość smażyć przez 5 kilka minut mieszają od czasu do czasu, na koniec dodać resztę oleju.
  • Doprawić przyprawami, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Filety śledziowe dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
  • Śledzie układać warstwami w słoiku lub zamykanym naczyniu przekładając przygotowanym sosem, zamknąć naczynie ze śledziami. Śledzie przechowywać w lodówce przez 2-3 dni przed podaniem, powinny przejść smakami.
  • Smacznego!
sledz po kaszubsku
« Sernik pomarańczowo piernikowy
Lebkuchen-pierniczki »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}