350gobranych pomarańczy i skórka otarta z ½ pomarańczy
2łyżkicukru trzcinowego
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze ( można zrobić to ręcznie ), zagnieść ciasto.
Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika.
Obrane pomarańcze pokroić na kwadraty (około 2 x 2 cm), umieścić je w małym rondelku, dodać 2 łyżki cukru, skórkę pomarańczy, smażyć przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, sok powinien odparować, po tym czasie przełożyć pomarańcze na sito, aby ociekły z resztek soku.
Do rondelka włożyć masło, rozpuścić je, a następnie delikatnie przestudzić. Do miksera wbić jajka, dodać cukier i mielone migdały, zmiksować, następnie wlać cienkim strumieniem masło, miksować do połączenia się składników.
Na podpieczony spód wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni ciasta, na dżem nałożyć cząstki pomarańczy, zalać masą migdałową, górę posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika, piec przez około 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, wierzch ciasta powinien być złoty. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Notatki
Ciasto na spód jest dość delikatne i klejące, proponuje rozwałkować je od razu na papierze do pieczenia, całość przenieść na blachę.