• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta migdałowo pomarańczowa

Tarta migdałowo pomarańczowa

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 16 Kwi, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Idą święta i pojawia się pytanie, jakie ciasto upiec... może mazurek, ciasto drożdżowe, sernik ... ?! Jeśli nie macie pomysłu to polecam Wam tartę migdałowo-pomarańczową. Postanowiłam stworzyć nowy smak tarty bazując na wyśmienitym przepisie na tartę migdałowo-malinową zwaną Bakewell. W dzisiejszej wersji smak malin zastąpiłam pomarańczą, który w połączeniu z migdałami wyszedł obłędny! Ciasto na spód tarty to w zasadzie mieszanka mąki, masła z odrobiną cukru-bez dodatku jajek, dzięki temu ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Na tak przygotowany spód należy rozsmarować dżem z pomarańczy, a najlepiej użyć do tego dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki, który jest mocniejszy i bardziej intensywny w smaku. Na to idą smażone pomarańcze i masa migdałowa, tarta jest wspaniała i tak pyszna, że potrzeba dużo silnej woli, aby nie sięgać ciągle po kolejną dokładkę 🙂

Print Pin
5 from 1 vote

Tarta migdałowo-pomarańczowa

Autor Anna
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Porcje 15
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na spód

  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na krem

  • 150 g masła
  • 150 g mielonych migdałów
  • 130 g drobnego cukru
  • 4 średnie jajka

Dodatkowo

  • 70 g płatków migdałowych
  • 250 ml dżemu pomarańczowego
  • 350 g obranych pomarańczy i skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze ( można zrobić to ręcznie ), zagnieść ciasto.
  • Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika.
  • Obrane pomarańcze pokroić na kwadraty (około 2 x 2 cm), umieścić je w małym rondelku, dodać 2 łyżki cukru, skórkę pomarańczy, smażyć przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, sok powinien odparować, po tym czasie przełożyć pomarańcze na sito, aby ociekły z resztek soku.
  • Do rondelka włożyć masło, rozpuścić je, a następnie delikatnie przestudzić. Do miksera wbić jajka, dodać cukier i mielone migdały, zmiksować, następnie wlać cienkim strumieniem masło, miksować do połączenia się składników.
  • Na podpieczony spód wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni ciasta, na dżem nałożyć cząstki pomarańczy, zalać masą migdałową, górę posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika, piec przez około 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, wierzch ciasta powinien być złoty. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto na spód jest dość delikatne i klejące, proponuje rozwałkować je od razu na papierze do pieczenia, całość przenieść na blachę.
tarta migdalowo pomaranczowa
tarta migdalowo pomaranczowa
Poprzedni wpis « Sałatka z kaszy i szparagów
Kolejny wpis Ciastka marchewkowo pomarańczowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia