Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową!
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Miękkie masło ucieramy w misce z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując po każdym dodanym. Dodajemy ekstrakt waniliowy i przesiane mąki, miksujemy do połączenia.
Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę serową, wyrównujemy wierzch, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 150 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Sernik pieczemy przez 1 godzinę.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik, pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu dobrze jest schłodzić sernik przed podaniem, najlepiej przez noc.
Tuż przed podaniem: w rondelku lub na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i masę kajmakową. Nożem delikatnie odciąć sernik od brzegów tortownicy, wyjąć go z formy, ułożyć na patrze.
Wierzch sernika udekorować masą, ułożyć krojone truskawki i listki mięty i ewentualne jadalne kwiaty.