• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 14 kw., 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik z truskawkami jest moją propozycją dla Was na Wielkanocny stół, smaczny, prosty i elegancki. Masa serowa jest dość ciężka i kremowa, ale bardzo smaczna o lekko waniliowym smaku z pysznym wykończeniem z masy kajmakowej i truskawek. Bazę sernikową można upiec dzień wcześniej, a wykończenie zostawić na chwilę przed podaniem zajmuje, to dosłownie chwilkę. Dekoracją, ale i smakiem są tutaj świeże i bardzo dojrzałe truskawki, a fantastycznym akcentem podkreślającym ich smak jest świeża mięta. Te maleńkie listeczki dodają całości uroku, ale też niesamowitego smaku! Sernik z truskawkami będzie idealnym deserem po Wielkanocnym pysznym obiedzie 🙂 Podane składniki wystarczą na przygotowanie maleńkiego serniczka, więc jeśli macie gości do poczęstowania lepiej przygotujcie go z podwójnej porcji! Smacznego! Ach! Poniższy sernik został udekorowany również kwiatami mniszka, są one jadalne, ale należy wybierać do tego bardzo młode kwiatki, a najlepiej oderwać z nich zieloną spodnią część kwiatu, która może być gorzka.

Pomysł na wykończenie i dekoracja sernika to praca moich córek:)

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z truskawkami

Pyszny sernik!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g twarogu półtłustego - mielonego
  • 3 małe jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka krojonych truskawek
  • listki mięty (do dekoracji)
  • 7 łyżek kremu kajmakowego (z puszki + 2 łyżki masła)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową!
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Miękkie masło ucieramy w misce z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując po każdym dodanym. Dodajemy ekstrakt waniliowy i przesiane mąki, miksujemy do połączenia.
  • Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę serową, wyrównujemy wierzch, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 150 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Sernik pieczemy przez 1 godzinę.
  • Po upieczeniu uchylamy piekarnik, pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu dobrze jest schłodzić sernik przed podaniem, najlepiej przez noc.
  • Tuż przed podaniem: w rondelku lub na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i masę kajmakową. Nożem delikatnie odciąć sernik od brzegów tortownicy, wyjąć go z formy, ułożyć na patrze.
  • Wierzch sernika udekorować masą, ułożyć krojone truskawki i listki mięty i ewentualne jadalne kwiaty.
  • Smacznego!
sernik z truskawkami
« Pasta z zielonego groszku
Sałatka z kaszy i szparagów »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    15 maja, 2014 at 2:16 pm

    Pięknie wygląda 🙂 truskaweczki już się zaczynają także przepis na teraz...!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2014 at 2:26 pm

      Oby nasze Polskie truskaweczki były jak najszybciej, a serniczek z nimi będzie wyborny!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →