Zrywamy pędy sosny nieprzekraczające 12 cm (żeńskie) jak również kwiaty męskie z pyłkiem. Pędy należy oczyścić z owadów przed gotowaniem nie myjemy ich! Po oczyszczeniu wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez około 45 minut, pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie przecedzamy uzyskany syrop przez gęste sito lub gazę, syrop przelewamy do garnka do którego dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, trzymamy na ogniu około 15 minut mieszamy, aby cukier dokładnie rozpuścił się.
Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych buteleczek lub słoiczków i od razu zakręcamy, stawiamy do góry nogami na 10 minut, aby nakrętki dobrze złapały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Na zdrowie!
Dawkowanie:Dorośli 3-4 x dziennie po 1 łyżceDzieci 3 x dziennie po łyżeczce
Notatki
Po przegotowaniu takiej ilości pędów i odparowaniu, wyszło mi 400 ml gotowego syropu.