Dziś podaję Wam prosty, błyskawiczny przepis na syrop z pędów sosny. Syrop na różnego rodzaju dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. W tym roku wiosna jest przepiękna i upalna więc przyroda pędzi jak szalona. Można było przegapić najlepszy moment na zebranie pędów, pewnie w większości rejonów Polski to już ostatnie dni na zrywanie ich. Warto więc wybrać się jak najszybciej do lasu! Poprzedni przepis, który znajdziecie tutaj jest klasycznym przepisem przygotowywanym na "surowo" bez żadnej obróbki termicznej. W takim syropie zachowane są wszystkie cenne lecznicze składniki. Niestety, żeby nadawał się do spożycia, trzeba poczekać kilka tygodni.
Dzisiejszy syrop przygotujecie w godzinę i od razu można go zażywać w razie bólu gardła. Do tego przepisu używamy kwiatów żeńskich, jaki i męskich, ale najlepiej, żeby żeńskich była przewaga. Poniżej rysunek z zaznaczonymi kwiatami męskimi i żeńskimi. Przygotowanie syropu sprowadza się do przejrzenia pędów i usunięcia ewentualnych owadów. Pędy rozdrabniamy i umieszczamy w garnku, następnie całość zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut. Syrop właściwie jest już gotowy do zastosowania, poniżej przeczytacie szczegóły przygotowania.
Oczywiście trzeba mieć świadomość, że syrop przygotowany w ten sposób będzie miał mniej właściwości leczniczych ze względu na obróbkę termiczną. Niektórzy stosują go od lat i są bardzo zadowoleni z efektów. Są również tacy, którzy zdecydowanie wolą ten przepis od klasycznego, ponieważ jest to syrop gotowany. Syrop poddany wysokiej temperaturze nie zepsuje. Najlepiej spróbujcie jednej i drugiej wersji i zdecydujcie sami, która mikstura będzie dla Was lepsza.
Syrop z pędów sosny
🥘 Składniki
- 300 g pędów sosny
- 500 ml wody
- 300 g cukru trzcinowego lub białego
🔪 Instrukcje
- Zrywamy pędy sosny nieprzekraczające 12 cm (żeńskie) jak również kwiaty męskie z pyłkiem. Pędy należy oczyścić z owadów przed gotowaniem nie myjemy ich! Po oczyszczeniu wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez około 45 minut, pod przykryciem na średnim ogniu.
- Następnie przecedzamy uzyskany syrop przez gęste sito lub gazę, syrop przelewamy do garnka do którego dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, trzymamy na ogniu około 15 minut mieszamy, aby cukier dokładnie rozpuścił się.
- Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych buteleczek lub słoiczków i od razu zakręcamy, stawiamy do góry nogami na 10 minut, aby nakrętki dobrze złapały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Na zdrowie!
- Dawkowanie:Dorośli 3-4 x dziennie po 1 łyżceDzieci 3 x dziennie po łyżeczce
Kornelia napisał
super jest
Monika napisał
No i chyba ten wpis mnie zmobilizuje, żeby się poderwać i zrywać, zrywać i syrop przyrządzić! Mam nadzieję, że nie jest za późno… Jak zawsze inspirująca jesteś! Wielkie dzięki!!!
Anna napisał
Myślę, że jeszcze znajdziesz odpowiednie pędy ? Syrop z pewnością przyda się można użyć go do lodówki, naleśników lub innych deserów! Polecam się i pozdrawiam ?