Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie, a część soku odparuje. Jabłka odstawić do przestudzenia.Truskawki umyć i osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, odłożyć.
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko, ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby (gdyby ciasto słabo kleiło się) można do ciasta dodać łyżkę śmietany. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, na tarce o grubych oczkach zetrzeć ¾ ciasta i wyłożyć nim spód formy, lekko docisnąć, blachę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, a na jabłka pokrojone truskawki, całość przykryć pozostałym ciastem, również startym na tarce. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, piec przez około 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.