• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka truskawkowa

Szarlotka truskawkowa

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 26 maj, 2018 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na pyszne ciacho? W takim razie zapraszam na kolejny wpis z serii, ciasta mało wymagające. Jest to szybka szarlotka truskawkowa na super kruchym cieście. Do dzisiejszego przepisu wykorzystamy truskawki, które wspaniale wzbogacają klasyczną wersję szarlotki. Połączenie jabłek i truskawek jest bardzo udane, doprawione szczyptą cynamonu smakują wyśmienicie! Oczywiście poza wkładem owocowym potrzebne jest dobre kruche ciasto! Kruche ciasto do tart i szarlotek powinno być cienkie! Cienki spód jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy od grubej warstwy kruchego ciasta, które mogłoby przytłoczyć smak wkładu owocowego. Ciasto można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej i przechować je bezpiecznie w zamrażalniku. W dowolnej chwili odmrozić i przygotować pyszną szarlotkę truskawkową. Koniecznie spróbujcie, ta wersja jest pyszna!

szarlotka truskawkowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Szarlotka truskawkowa

Szarlotka z truskawkami? Czemu nie, spróbujcie koniecznie, jest pyszna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (lub ksylitolu 40 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 220 g masła (zimne pokrojone w kostkę)

Dodatkowo

  • 900 g jabłek
  • 600 g truskawek
  • 5 łyżek cukru (lub 4 łyżki ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do opruszenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie, a część soku odparuje. Jabłka odstawić do przestudzenia.
    Truskawki umyć i osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, odłożyć.

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko, ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby (gdyby ciasto słabo kleiło się) można do ciasta dodać łyżkę śmietany. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z zamrażalnika, na tarce o grubych oczkach zetrzeć ¾ ciasta i wyłożyć nim spód formy, lekko docisnąć, blachę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, a na jabłka pokrojone truskawki, całość przykryć pozostałym ciastem, również startym na tarce. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, piec przez około 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
szarlotka truskawkowa na talerzu w tle kubek kawy.
Szarlotka truskawkowa
« Syrop z pędów sosny
Knedle truskawkowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Katarzyna napisał

    02 kwietnia, 2020 at 2:37 am

    5 stars
    Bardzo smaczny przepis! Bałam się, że spód będzie zbyt cienki (robiłam w takiej foremce jak w przepisie), ale dzięki temu, że dodajemy proszek do pieczenia ciasto nieco wyrosło i jest ok! Użyłam mrożonych truskawek, pozwoliłam im nieco się rozmrozić, przyciskając do nich lekko ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru wody. Szarlotka wyszła naprawdę dobra <3

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 kwietnia, 2020 at 1:54 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 i dziękuję za podzielenie się doświadczeniem z użyciem mrożonych truskawek. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Kinga napisał

    30 marca, 2020 at 1:08 pm

    Można użyć mrożonych truskawek?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 marca, 2020 at 4:58 pm

      Myślę, że tak, trzeba tylko do truskawek wymieszanych z jabłkami dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Niestety mrożone truskawki są bardzo wilgotne więc proszę dać ich 500g. Powinno się udać 😁

      Odpowiedz
  3. Ana napisał

    30 maja, 2018 at 1:31 pm

    great article!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}