Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, drobno posiekane masło oraz cukier, wyrobić sypkie ciasto, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku, przełożyć ciasto do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miski dodać cukier, mąkę ryżową i lawendę, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować formę o średnicy około 22 cm, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy wysypać-rozkruszyć około 60 % ciasta, ugnieść delikatnie dłonią, wstawić do piekarnika na 10 minut i delikatnie podpiec, następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć przygotowane brzoskwinie, a na wierzch rozsypać pozostałą część ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 30 do 40 minut do uzyskania złocistego koloru.
Upieczone ciasto wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Do przyprawienia brzoskwiń użyłam świeżych zielonych listków lawendy, ale można również użyć kwiatów lawendy, które trzeba drobno posiekać przed dodaniem do brzoskwiń.