• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto owocowe

Kruche ciasto owocowe

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 5 Paź, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Dzisiejsze kruche ciasto owocowe powinno właściwie nazywać się ciastem piaskowym z owocami. To z powodu konsystencji ciasta, które przed upieczeniem jest jak mokry piach. Jest to ciasto bardzo łatwe do przygotowania! Wystarczy rozetrzeć składniki w palcach lub w robocie kuchennym, który bardzo szybko przygotuje nam idealną konsystencję ciasta. Do tego jeszcze owoce i już w zasadzie ciasto jest gotowe. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy jajek, ale powinna być mąka krupczatka, która sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche i delikatne. Dziś do wypełnienia użyłam brzoskwiń, ale mogą to być dowolne owoce na przykład śliwki, maliny, truskawki, gruszki czy jabłka. W wersji z brzoskwiniami dodałam świeżej lawendy, która nadała niecodziennego smaku i pięknego aromatu soczystym brzoskwiniom. Koniecznie wypróbujcie to proste, aromatyczne i błyskawiczne ciasto. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo, jak nam 🙂

Kruche ciasto owocowe
Print Pin
5 from 1 vote

Kruche ciasto owocowe

Fantastyczne ciasto z owocami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Porcje 10
Autor Anna

🥘 Składniki

Składnik na ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru

Składniki na nadzienia

  • 400 g brzoskwiń moreli bez pestek
  • 20 g mąki ryżowej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczki świeżej lawendy opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, drobno posiekane masło oraz cukier, wyrobić sypkie ciasto, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku, przełożyć ciasto do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • Brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miski dodać cukier, mąkę ryżową i lawendę, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować formę o średnicy około 22 cm, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy wysypać-rozkruszyć około 60 % ciasta, ugnieść delikatnie dłonią, wstawić do piekarnika na 10 minut i delikatnie podpiec, następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć przygotowane brzoskwinie, a na wierzch rozsypać pozostałą część ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 30 do 40 minut do uzyskania złocistego koloru.
  • Upieczone ciasto wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do przyprawienia brzoskwiń użyłam świeżych zielonych listków lawendy, ale można również użyć kwiatów lawendy, które trzeba drobno posiekać przed dodaniem do brzoskwiń.
Kruche ciasto owocowe
Kruche ciasto owocowe
Poprzedni wpis « Tosty z krewetkami
Kolejny wpis Kalafior w sosie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia