Drukuj
kalafior w sosie

Kalafior w sosie

Fantastyczne wegetariańskie danie, ideane na obiad.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Indian
Keyword kalafior, mleczko kokosowe
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 400 ml domowego przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki
  • 2 średnie cebule
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chilli ostra w wersji dla dorosłych
  • olej do smażenia
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 średnie pomidory pomidory dodajemy w przypadku użycia gładkiego domowego przecieru pomidorowego jeśli dajemy pomidory z puszki, to nie ma potrzeby dodawania ich
  • świeża kolendra

Instrukcja

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, orzechy rozdrobnić, wystarczy przekroić na połówki.

  2. Do rondla wlać olej, rozgrzać go, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać orzechy, kumin i imbir, całość smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

  3. Do podsmażonej cebuli dodać przecier pomidorowy/pomidory z puszki i w razie potrzeby pokrojone w kostkę pomidory, sos dusić pod przykryciem przez 15 minut (średni ogień) po tym czasie dodać małe różyczki kalafiora, przyprawić papryką, solą, cukrem, pieprzem i w razie potrzeby większą ilością kuminu i imbiru, dusić około 10 minut lub dłużej jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję sosu.

  4. Na koniec dodać mleczko kokosowe, zagotować, zdjąć z ognia, posypać siekaną kolendrą.

  5. Podawać z ryżem, chlebkiem typu pita, naan lub kaszą np. bulgur.

  6. Smacznego!