Fantastyczne wegetariańskie danie, ideane na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
400mldomowego przecieru pomidorowegolub pomidory z puszki
2średniecebule
40gorzechów nerkowca
3ząbkiczosnku
2łyżeczkimielonego kuminu
2łyżeczkisłodkiej papryki
1szczyptacynamonu
1łyżeczkacukru trzcinowego
1 ½łyżeczkisuszonego imbiru
sól
pieprz
papryczka chilli ostraw wersji dla dorosłych
olej do smażenia
½puszkimleczka kokosowego
2średniepomidorypomidory dodajemy w przypadku użycia gładkiego domowego przecieru pomidorowego jeśli dajemy pomidory z puszki, to nie ma potrzeby dodawania ich
świeża kolendra
Instrukcje
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, orzechy rozdrobnić, wystarczy przekroić na połówki.
Do rondla wlać olej, rozgrzać go, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać orzechy, kumin i imbir, całość smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Do podsmażonej cebuli dodać przecier pomidorowy/pomidory z puszki i w razie potrzeby pokrojone w kostkę pomidory, sos dusić pod przykryciem przez 15 minut (średni ogień) po tym czasie dodać małe różyczki kalafiora, przyprawić papryką, solą, cukrem, pieprzem i w razie potrzeby większą ilością kuminu i imbiru, dusić około 10 minut lub dłużej jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję sosu.
Na koniec dodać mleczko kokosowe, zagotować, zdjąć z ognia, posypać siekaną kolendrą.
Podawać z ryżem, chlebkiem typu pita, naan lub kaszą np. bulgur.