Mąkę przesiać, dodać cukier i sól do składników suchych dodać masło, dokładnie posiekać je, zagnieść ciasto na początku rozcierając palcami cząstki masła, dodać żółtko lub śmietanę.
Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Schłodzone ciasto rozwałkować, placek powinien być cienki, do 5 mm grubości! Jeśli nie macie dużej formy na tartę możecie ciasto podzielić na dwie mniejsze formy lub nadmiar ciasta zamrozić. Ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy całą powierzchnię ciasta łącznie z bokami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 st C przez około 15 minut - do lekko złotego koloru, wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
Przygotowanie kremu czekoladowego
Czekoladę rozdrabniamy i wkładamy do garnuszka, który stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą, rozpuszczamy czekoladę.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem 100 g cukru pudru, drugą połowę cukru ucieramy z całymi jajkami na puszystą masę.
Ubitą śmietanę mieszamy z czekoladą i utartą masą jajeczną, można zrobić to mikserem na niskich obrotach.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na 6 części.
Na podpieczony spód układamy gruszki ( maliny ) zalewamy kremem.
Tartę wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 st C, pieczemy przez około 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić. Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Tak jak wspomniałam tartę można przygotować z malinami lub z gruszkami na kruchym spodzie lub w kokilkach w formie sufletu. Jeśli zechcecie wypróbować w wersji sufletowej pomijamy wykonanie kruchego ciasta. Małe foremki zwane kokilkami wysmarować masłem i obsypać mąką lub tartą bułką, formy wypełniamy do ¾ wysokości na wierzchu układamy maliny lub w środek wkładamy kawałki gruszki. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piezcemy 15 - 20 minut :)