• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z malinami w czekoladzie

Tarta z malinami w czekoladzie

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 wrz, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Tarta z malinami w czekoladzie w trzech odsłonach. Pierwsza wspomniana już tarta z dodatkiem malin, druga to tarta z gruszką. Trzecią najszybszą wersją, bo z pominięciem kruchego ciasta jest suflet z malinami, a wszystko to przygotujecie z jednego przepisu! Każda wersja jest obłędna, choć przyznam, że dzieci najbardziej czekały na delikatne sufleciki. Suflet należy zjeść zaraz po upieczeniu, bo najlepiej smakuje na ciepło, tartę lepiej skosztować po wystudzeniu! Wracając do naszej tytułowej tarty z malinami w czekoladzie, jest to wersja, która z pewnością zachwyci Was smakiem. Krem czekoladowy jest puszysty i delikatny, a w połączeniu ze świeżymi soczystymi malinami i delikatnym kruchym spodem smakuje wprost bajecznie. Babie lato to czas malin i gruszek i stąd wybór dzisiejszych owoców, ale może macie inny pomysł na owoce, które mogłyby znaleźć tu swoje miejsce. Zapraszam do eksperymentowania 🙂

tarta z malinami w czekoladzie
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Tarta z malinami w czekoladzie

Najlepszy duet, maliny i czekolada!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko (łyżka śmietany)

Składniki na masę czekoladową

  • 200 g ciemnej czekolady (minimum 70%)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5 średnich jajek

Dodatkowo

  • 3 szklanki malin (lub trzy duże gruszki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać, dodać cukier i sól do składników suchych dodać masło, dokładnie posiekać je, zagnieść ciasto na początku rozcierając palcami cząstki masła, dodać żółtko lub śmietanę.
  • Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, placek powinien być cienki, do 5 mm grubości! Jeśli nie macie dużej formy na tartę możecie ciasto podzielić na dwie mniejsze formy lub nadmiar ciasta zamrozić. Ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy całą powierzchnię ciasta łącznie z bokami.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 st C przez około 15 minut - do lekko złotego koloru, wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Czekoladę rozdrabniamy i wkładamy do garnuszka, który stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą, rozpuszczamy czekoladę.
  • Śmietanę ubijamy z dodatkiem 100 g cukru pudru, drugą połowę cukru ucieramy z całymi jajkami na puszystą masę.
  • Ubitą śmietanę mieszamy z czekoladą i utartą masą jajeczną, można zrobić to mikserem na niskich obrotach.
  • Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na 6 części.
  • Na podpieczony spód układamy gruszki ( maliny ) zalewamy kremem.
  • Tartę wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 st C, pieczemy przez około 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić. Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Tak jak wspomniałam tartę można przygotować z malinami lub z gruszkami na kruchym spodzie lub w kokilkach w formie sufletu. Jeśli zechcecie wypróbować w wersji sufletowej pomijamy wykonanie kruchego ciasta. Małe foremki zwane kokilkami wysmarować masłem i obsypać mąką lub tartą bułką, formy wypełniamy do ¾ wysokości na wierzchu układamy maliny lub w środek wkładamy kawałki gruszki. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piezcemy 15 - 20 minut 🙂
tarta z malinami w czekoladzie
tarta z malinami w czekoladzie
« Pierogi z soczewicą i grzybami
Kurki w pomidorach »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcelina napisał

    11 września, 2014 at 7:23 pm

    Nie ma lepszego połączenia niż maliny i czekolada. Stosuję takie połączenie nawet z mrożonych (jak mam w zanadrzu) na te gorsze, jesienne dni 🙂 Na poprawę humoru taki kawałek idealny! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2014 at 2:13 pm

      To prawda, czekolada i maliny to polepszacz humoru :), a maliny są doskonałe w każdej postaci 🙂

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    10 września, 2014 at 9:23 pm

    4 stars
    Cały dzień dzisiaj objadam się malinami i wegierkami.
    Nie ma jak u Mamy 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2014 at 2:22 pm

      To może częściej trzeba bywać w Ojczyźnie, a i mama pewnie szczęśliwa syna podkarmi 😉

      Odpowiedz
  3. Lena napisał

    10 września, 2014 at 8:07 pm

    Zachwycająco wygląda!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2014 at 8:54 pm

      Dziękuję 🙂 i tak smakuje, zapraszam do spróbowania!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}