Wieczorem - ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą, wody powinno być dwukrotnie więcej niż ciecierzycy.
Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, najlepiej pozostawiając ją przez kilka minut na sicie.
Do odsączonej ciecierzycy dodać grubo posiekaną cebulę i czosnek. Przy pomocy blendera rozdrobnić całość na papkę, można zrobić to w maszynce do mięsa mieląc dwa razy. Do uzyskanej masy dodać siekaną kolendrę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy wraz z mąka, dokładnie wymieszać na koniec w razie potrzeby dodać łyżkę wody.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, masa powinna stężeć.
Do głębokiej patelni ( rondla ) wlać olej, olej powinien sięgać do około 5 - 7 cm wysokości patelni ( rondla ) rozgrzać do temperatury 180 st C.
Przy pomocy łyżki nabierać masę, powinna być wielkości orzecha włoskiego, formować okrągłe kotleciki najlepiej robić to zwilżając dłoń wodą, kotleciki powinny być dobrze ugniecione, aby nie rozpadały się podczas smażenia.
Uformowane kulki można spłaszczyć tworząc mini - burgery.
Kotleciki smażyć około 2 - 3 minuty z każdej strony, powinny być złoto - brązowe z zewnątrz.
Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
Przygotowanie sosu tahini
Do miseczki odmierzyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić solą. Podawać gorące z dodatkiem hummusu, sałatki warzywnej i/lub sosu tahini.
Smacznego!
Notatki
Do ciasta na falafelki można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz więcej zielonych ziół :)