Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a podobno najlepsze można zjeść w Jerozolimie. Przepis dopracowano tam do perfekcji! Knajpek i smażalni można znaleźć w Jerozolimie bez liku, serwują one falafele z przeróżnymi dodatkami. Można zjeść je z sałatkami i różnego rodzaju sosami lub hummusem. Bardzo popularnym daniem z dodatkiem falafeli jest “mana falafel”, czyli pita wypełniona falafelami, frytkami oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Dziś zaproponuję Wam falafele z hummusem, prostą sałatką i sosem tahini. Prosty i szybki pomysł na wegetariański bardzo smaczny obiad.
Oczywiście, trzeba wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, ale to nie problem, bo pamiętajcie, że falafelki robi się z surowych ziaren, a nie z gotowanych! Po przygotowaniu masy na falafelki należy schłodzić ją w lodówce, aby masa dobrze stężała. Dzięki temu kotleciki będą się lepiej formowały, a następnie smażyły. Masa powinna być dobrze doprawiona przyprawami to podstawa smacznego falafelka. Ilość przypraw w tym przepisie dostosowałam tak, aby mogły zjeść je dzieci, a smakują im ogromnie 🙂 Dla osób dorosłych można dodać odrobinę więcej pikantnych przypraw. Falafele koniecznie podajemy ciepłe!

Falafel
Składniki
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka wody w razie potrzeby
Dodatkowo
- olej do smażenia
Składniki na sos tahini
- 70 g pasty tahini
- 50 g wody
- sól
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku rozdrobniomny
Instrukcja
Wieczorem - ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą, wody powinno być dwukrotnie więcej niż ciecierzycy.
Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, najlepiej pozostawiając ją przez kilka minut na sicie.
Do odsączonej ciecierzycy dodać grubo posiekaną cebulę i czosnek. Przy pomocy blendera rozdrobnić całość na papkę, można zrobić to w maszynce do mięsa mieląc dwa razy. Do uzyskanej masy dodać siekaną kolendrę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy wraz z mąka, dokładnie wymieszać na koniec w razie potrzeby dodać łyżkę wody.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, masa powinna stężeć.
Do głębokiej patelni ( rondla ) wlać olej, olej powinien sięgać do około 5 - 7 cm wysokości patelni ( rondla ) rozgrzać do temperatury 180 st C.
Przy pomocy łyżki nabierać masę, powinna być wielkości orzecha włoskiego, formować okrągłe kotleciki najlepiej robić to zwilżając dłoń wodą, kotleciki powinny być dobrze ugniecione, aby nie rozpadały się podczas smażenia.
Uformowane kulki można spłaszczyć tworząc mini - burgery.
Kotleciki smażyć około 2 - 3 minuty z każdej strony, powinny być złoto - brązowe z zewnątrz.
Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
Przygotowanie sosu tahini
Do miseczki odmierzyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić solą. Podawać gorące z dodatkiem hummusu, sałatki warzywnej i/lub sosu tahini.
- Smacznego!
Notatki
Do ciasta na falafelki można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz więcej zielonych ziół 🙂
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
bardzo dobre danie serdecznie polecam
O tak! Bardzo dobre 🙂 ja uwielbiam, pozdrawiam
Ciecierzyca w falafelach, ciecierzyca w hummusie- jak to Gustlik mawiał”lepsze mięso z mięsem niż kartofel z kartoflem” 🙂
A poważnie, to ładniutkie i wysyp na blogach widzę- ciecierzycę ludzie na nowo odkryli czy co?
To bardzo dobrze, że zaczęto doceniać ciecierzycę bo tania, zdrowa i pyszna… na świecie powszechnie znana, ale u nas to chyba średnio 😉 bardziej doceniane są wspomniane kartofle 😉