Drukuj
dorada z grilla

Dorada z grilla

Wspaniałe mięso ryby w pysznej marynacie z grilla!

Rodzaj Obiad
Kuchnia Śródziemnomorska
Keyword dorada, pomarańcza
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 3 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g dorada patroszona

Składniki na marynatę

  • 40 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 skórki startej z limonki
  • 1/2 limonki sok i skórka z niej
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Składniki na sos do ryby

  • 100 g świeżych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego gęstego
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 3 łodygi selera naciowego
  • ugotowana fasolka szparagowa dla 3 osób - opcjonalnie
  • 3 średnie ziemniaki

Instrukcja

  1. Ziemniaki umyć, nie obierać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie, powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, wyjmujemy z wody, układamy na grillu obok ryby, opiekamy z każdej strony.

  2. Wszystkie składniki na marynatę umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą masę. Rybę dokładni umyć, przy pomocy pędzla pokryć całą rybę marynatę, nałożyć również marynatę do brzucha ryby.

  3. Ryby grillować kilkanaście minut najlepiej na grillu z przykryciem, ryby należy w tym czasie kilka razy przewrócić i smarować pozostała marynatą.

  4. Przygotować kawałek foli aluminiowej na jej środku posmarować olejem, ułożyć łodygi selera naciowego ( wcześniej przeciąć każdą łodygę na trzy części ) seler posmarować marynatą do ryby, szczelnie zawinąć w folie i położyć na grillu, grillować z dwóch stron.

  5. W międzyczasie ugotować fasolę szparagową z odrobiną soli.

  6. Sos do polania ryby: umieścić wszystkie składniki ( pomidory ze skórką ) i zmiksować.

  7. Rybę podajemy polaną sosem ze świeżych pomidorów do tego fasolka szparagowa i grillowany ziemniak oraz seler naciowy.

  8. Smacznego!