Wspaniałe mięso ryby w pysznej marynacie z grilla!
Autor Anna
Kuchnia Śródziemnomorska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 3
Autor Anna
Składniki
500gdoradapatroszona
Składniki na marynatę
40gsuszonych pomidorów
4łyżkioleju roślinnego
2ząbkiczosnku
¼skórki startej z limonki
½limonkisok i skórka z niej
10gnatki pietruszki
1małacebula
1łyżeczkasoli
pieprzdo smaku
Składniki na sos do ryby
100gświeżych pomidorów
1ząbekczosnku
1łyżkamusztardy
1łyżeczkamiodu
1łyżkaoctu balsamicznegogęstego
sóldo smaku
świeżo mielony pieprzdo smaku
Dodatkowo
3łodygiselera naciowego
ugotowana fasolka szparagowa dla 3 osób - opcjonalnie
3średnieziemniaki
Instrukcje
Ziemniaki umyć, nie obierać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie, powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, wyjmujemy z wody, układamy na grillu obok ryby, opiekamy z każdej strony.
Wszystkie składniki na marynatę umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą masę. Rybę dokładni umyć, przy pomocy pędzla pokryć całą rybę marynatę, nałożyć również marynatę do brzucha ryby.
Ryby grillować kilkanaście minut najlepiej na grillu z przykryciem, ryby należy w tym czasie kilka razy przewrócić i smarować pozostała marynatą.
Przygotować kawałek foli aluminiowej na jej środku posmarować olejem, ułożyć łodygi selera naciowego ( wcześniej przeciąć każdą łodygę na trzy części ) seler posmarować marynatą do ryby, szczelnie zawinąć w folie i położyć na grillu, grillować z dwóch stron.
W międzyczasie ugotować fasolę szparagową z odrobiną soli.
Sos do polania ryby: umieścić wszystkie składniki ( pomidory ze skórką ) i zmiksować.
Rybę podajemy polaną sosem ze świeżych pomidorów do tego fasolka szparagowa i grillowany ziemniak oraz seler naciowy.