Gyoza - pierozki z nadzieniem wege
Print

Gyoza - pierożki z nadzieniem wege

Fantastyczne pierożki z warzywami.
Course Obiad
Cuisine Japanese
Keyword pierogi, warzywa
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 75 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Author Anna

Ingredients

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 370 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 350 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego lub do smaku
  • 4 łyżki siekanej zielonej kolendry
  • 2 łyżki siekanej bazylii tajskiej lub zwykłej
  • 4 łyżki siekanego zielonego szczypiorku
  • 200 g suchego suszu sojowego wygląda jak mielone mięso
  • 1 łyżka tartego korzenia imbiru
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 świeża papryczka chilii - dość duża
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego do smażenia

Składniki na sos:

  • 70 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno siekanej papryczki chilli lub suszona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Dodatkowo: siekane zioła masło orzechowe lub pasta tahini

Instructions

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, stopniowo zacząć dolewać gorącą wodę jednocześnie mieszając widelcem, następnie ręką zagnieść elastyczne i gładkie ciasto - ciasto można przygotować w robocie kuchennym. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć na około 30 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu

  • Susz sojowy sojowy ugotować tak jak podaje producent na opakowaniu, odcedzić.
  • Cebulkę, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć, osuszyć, a następnie drobno pokroić. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, pozbyć się nasion, pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć do miękkości, następnie dodać szpinak, szpinak smażyć do odparowania wody, kiedy cała woda odparuje dodać czosnek, imbir i wcześniej ugotowany i odcedzony ugotowany susz sojowy, całość smażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia.
  • Farsz przełożyć do miski dodać papryczkę chilli, siekaną zieleninę, sos sojowy do smaku oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Lepienie pierożków

  • Ciasto ponownie zagniatamy, powinno być gładkie i elastyczne. Porcjami rozwałkowujemy bardzo cienkie placuszki ciasta ( o wiele cieńsze niż na nasze pierogi ) z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka ( wielkość dowolna - ja zrobiłam na 9 cm średnicy ) na każdy placuszek nakładamy porcję farszu i zlepiamy metodą na "falbankę" czyli po złożeniu ciasta z farszem na pół z jednej strony pierożka robimy małe zakładki lub sklejamy klasyczną polską metodą :)
  • Gotowe pierożki układamy na podsypanym mąka blacie tak, aby pierożek stał, a utworzona falbanka była na górze.
  • Przygotować szklankę gorącej wody.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, pierożki ustawiać na patelni rzędami, jeden obok drugiego, smażyć około 2 minuty lub do chwili, kiedy gyoza zaczną się mocno rumienić.
  • Na patelnię z przyrumienionymi pierożkami wlewamy gorącą wodę, powinno być jej tyle, żeby sięgała do około 1 do 1,5 cm wysokości pierożków, patelnię przykrywamy pokrywką i parujemy pierożki przez około 6 minut.
  • Następnie odkrywamy pokrywkę, skrapiamy pierożki kilkoma kroplami oleju sezamowego i smażymy (bez przykrycia) jeszcze przez około 2 minuty do całkowitego odparowania płynu.
  • Pierożki gyoza wykładamy na talerz przy pomocy łopatki, podbierając je delikatnie od spodu, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i warzywami.
  • To samo powtarzamy do usmażenia wszystkich pierożków.
  • Smacznego!